Linkuri accesibilitate

Este nevoie și de Putin, pentru a diviza societatea americană?


Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, G20, Osaka, iunie 2019
Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, G20, Osaka, iunie 2019

Se știe că Vladimir Putin a încercat să se amestece în alegerile americane și urmărește să slăbească democrațiile occidentale. Este aceasta campanie reușită?

Putin și divizarea societății americane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Analiști politici arată că actuala stare de confuzie și dezbinare politică din America este exact ceea ce Vladimir Putin urmărește. Diviziunile sunt atât de adânci încât fiecare dintre tabere și cei care le influențează gândirea au senzația că cealaltă dăunează țării și principiilor în jurul cărora a fost creată. Nu se știe ce intenții are Putin cu alegerile din 2020, ce metode va folosi și cât de eficiente vor fi acestea. Dar teama unui nou amestec cuplata cu realizarea faptului că eforturile de stopare sunt insuficiente, crează de-acum tulburări în spațiul social. Spionaj și jocuri politice între Rusia și Occident nu este ceva nou, datează de-acum de secole.

Dar amestecul Moscovei în alegeri este fără precedent, în sensul unei intervenții directe, asupra uneia dinte cele mai importante instituții democratice, scrutinul. Strategia lui Putin nu vizează într-atât propulsarea unui candidat sau altul – până în ultimul moment nu s-a crezut că Trump va invinge in 2016 – ci haos, care să incapaciteze o putere rivala a Rusiei. Pentru a îndeplini acest obiectiv sunt exploatate diviziunile deja existente în societatea respectivă. Pornind de la această premiză, dezbinarea politică vulnerabilizeaza America. Experții cred că America este încă nepregătită să facă față unei noi ofensive de dezinformare. Președintele Trump și lideri republicani au împiedicat elaborarea unei strategii complexe de combatere a campaniei Rusiei și asta pentru că Trump crede că dacă recunoaște amestecul Rusiei în alegeri asta îi diminuează legitimitatea ca președinte. Retorica fostului om de afaceri ajuns președinte este un teren propice pentru intervenția Rusiei, pentru că crează diviziune.

Andrew Weiss de la Institutul Carnegie spune că nimic din ce s-a întâmplat din 2016 încoace nu e de natură să diminueze apetitul lui Putin pentru risc. Un alt expert spune că dacă obiectivul liderului de la Kremlin este să divizeze America, ar putea să nu intreprindă nimic pentru că forțele interne fac o treabă foarte bună în această direcție.

XS
SM
MD
LG