Linkuri accesibilitate

„Este o modă să dăm cu pietre în medicii care refuză să lucreze fără echipamente și fără instructaj” (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com)


Criza de coronavirus este un test de leadership pentru liderii politici în general și pentru Igor Dodon în particular, arată Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. O asemenea criză nu testează doar sistemul sanitar, ci acționează prin suprapunerea multor subtipuri de criză : cea creată de războiul informațional, de pierderea încrederii în lideri, criza democrației și reversul ei, ascensiunea populismului, dar mai ales criza economică. „Toţi cei care astăzi gestionează situaţia crizei de coronavirus trebuie să ştie că-şi joacă şi imaginea internaţională, odată cu cea internă”. Contează „Pe cine suni? Cine te ajută? Cine-ţi repatriază oamenii? Cine-ţi dă sprijin acum, când toată lumea caută aceleaşi produse. Şi mai ales cum ai obraz să ceri sprijin – el va fi acordat de România, de exemplu, oricum, pentru că este pentru cetăţenii Republicii Moldova – atunci când tu acţionezi contrar intereselor româneşti, invers faţă de angajamente şi afirmaţii publice”, scrie analistul. „Dramele se răzbună după criză. (…)Deja Regimul Dodon a creat un cadru condamnabil, prin acumularea puterii în mâinile unui singur om, cu sprijinul diferitelor coaliţii succesive şi a guvernului no name. Preşedintele Igor Dodon e singurul responsabil astăzi, şi tot el va plăti”.

G4Media anunță că în curând va fi funcțională platforma Diaspora Hub, destinată tuturor asociațiilor, bisericilor, comunităților și grupurilor de români aflați în diaspora și care au nevoie de ajutor în contextul pandemiei de COVID19. Sunt deja la dispoziție formularele online de înscriere a cererilor.

Jurnalista Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com susține că ucigașul de la Suceava nu este în primul rând noul coronavirus, ci sistemul baronial care continuă să funcționeze nestingherit. Catastrofa epidemiologică de la Suceava ar fi fost provocată de dispozițiile date pe filiera Gheorghe Flutur (”Dumnezeul Sucevei”, cum i se spune pe acolo) - directorul Spitalului Municipal unde s-au îmbolnăvit peste o treime din totalul contaminaților pe țară și cel mai mare număr de cadre medicale. S-a ajuns la situația că medici, asistente, infirmiere demisionează, refuză să trateze bolnavi de COVID19. Ioana Ene scrie : „Este o modă să dăm cu pietre în medicii care refuză să lucreze fără echipamente și fără instructaj. Sigur că e frumos să fii erou. Dar unii nu sunt. Unii nu pot să își asume să ajungă în situația asistentei de la Suceava care și-a infectat, fără să știe, soțul, provocându-i moartea”.

Din articolul lui Dan Tăpălagă, apărut pe G4Media : „ Străzile și bulevardele goale din marile orașe. Peisajul apocaliptic. Liniștea înfiorătoare. Ecoul dintre blocuri. Frica din ochii oamenilor. Distanțarea socială. Groaza de necunoscut. (…) Nimic nu se compară, totuși, cu tristețea celor care pleacă singuri. Cele mai cumplite scene văzute în ultimele zile au fost sicriele înșirate în biserici transformate în morgi, mărturiile preoților italieni despre cei care pleacă fără a fi alinați sau împărtășiți (…), relatările despre telefoane care sunau în sacii negri cu care erau cărați morții din spitalul județean Suceava. Greu de suportat pentru noi, cei vii (singurătatea lor). Ritualurile de trecere au și ele rostul lor. Ne amintesc de valoarea însemnată a vieții”.



XS
SM
MD
LG