Linkuri accesibilitate

Este probabil ca lui Stoltenberg să i se propună să rămână secretar general NATO încă un an (surse)


Mandatul de secretar general NATO al lui Jens Stoltenberg urmează să se încheie în septembrie
Mandatul de secretar general NATO al lui Jens Stoltenberg urmează să se încheie în septembrie

Se așteaptă ca lui Jens Stoltenberg să i se ceară să rămână secretar general al NATO pentru încă un an, potrivit unei surse inițiată în aceste discuții și altei surse din SUA, ambele citate de agenția Reuters.

Alianța încearcă să decidă un înlocuitor înainte de summitul care va avea loc la mijlocul lunii iulie în Lituania. Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de trei ori, iar el a anunțat că va demisiona în septembrie, după nouă ani în funcția de secretar general al Alianței militare.

Norvegianul are un sprijin larg în rândul alianței și continuă să fie un lider eficient, a declarat pentru Reuters sursa, care a cerut să rămână anonimă. „Administrația Biden analizează ideea ca Stoltenberg să rămână încă un an”. „Nu se pare să existe, la această oră, un consens în cadrul alianței cu privire la înlocuitorul său”.

Șansele ca Stoltenberg să fie rugat să-și prelungească mandatul pentru a patra oară au crescut odată cu apropierea summitului de la Vilnius, aliații temându-se că indecizia în această privință ar da un semnal de dezbinare chiar acum, când NATO continuă să susțină Ucraina în războiul declanșat de Rusia.

Stoltenberg a declarat în februarie că nu mai vrea o nouă prelungire a mandatului său, dar a refuzat să spună ce ar face dacă membrii NATO i-ar cere să rămână. El și-a păstrat acest punct de vedere și în conferința de de presă care a avut loc vineri, când a fost întrebat despre posibila prelungire de mandat. „Am tot afirmat că nu doresc (o) prelungire și nu am alte planuri decât să-mi închei munca, mai ales mandatul meu se sfârșește în această toamnă”, a spus el la sediul NATO.

Indiferent de cel care ar fi în acest rol, se va confrunta cu două provocări: în primul rând trebuie să mențină solidaritatea aliaților în sprijinirea Ucrainei și, în al doilea rând, să evite escaladarea implicării NATO într-un război direct cu Rusia.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat fără niciun echivoc că ar fi de acord să preia postul. Dar, pe de altă parte, unele guverne fac eforturi să numească pentru prima dată o femeie secretar general al NATO, astfel că prim-ministrul danez Mette Frederiksen apare ca o candidată serioasă. Dar Frederiksen a susținut joi ideea ca Stoltenberg să rămână secretar general, spunând că ar fi o „soluție foarte bună”.

Frederiksen s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, la Washington la începutul acestei luni, înainte ca Stoltenberg să viziteze Casa Albă săptămâna aceasta pentru discuții cu Biden.

XS
SM
MD
LG