Linkuri accesibilitate

Estonia cere Rusiei să reducă numărul de diplomați ai ambasadei de la Tallinn


Ambasada Rusiei la Tallinn
Ambasada Rusiei la Tallinn

Estonia a cerut Rusiei ca, până în februarie, să reducă numărul de diplomați de la ambasada sa din Tallinn, a anunțat miercuri Ministerul de Externe al țării baltice.

Acesta a precizat într-o declarație că Rusia ar trebui să reducă numărul de diplomați la opt, echivalentul numărului de diplomați estonieni de la Moscova. Pe pagina de internet a ambasadei ruse din Tallinn se găsesc 17 diplomați.

„Având în vedere faptul că, în timpul războiului de agresiune, personalul ambasadei ruse nu este implicat în promovarea relațiilor estoniene-ruse, considerăm că nu există motive pentru dimensiunea actuală a organigramei ambasadei ruse”, a declarat miercuri ministerul.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Estonia a expulzat trei diplomați ruși.

Precauție sau „rusofobie”?

Moscova a declarat că expulzările sunt cel mai recent exemplu de „rusofobie” a statului baltic. „Nu mai este de mult timp un secret că Estonia este unul dintre cele mai ostile state față de Rusia”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova. „Rusofobia a fost ridicată la nivelul unei doctrine oficiale”, a mai spus ea.

Nu e prima dată când Moscova reacționează agresiv la ceea ce percepe drept acțiuni „rusofobe” ale Estoniei. Ea face parte din blocul compus în principal din țări din nordul și estul UE, inclusiv Finlanda, Lituania, Polonia, Letonia și Republica Cehă care au făcut o campanie pentru o încetare totală (sau aproape) totală a eliberării vizelor (în special a vizelor turistice) pentru ruși, spre deosebire de greii occidentali precum Franța și Germania.

...manifestări evidente de șovinism

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov acuza atunci aceste țări de rusofobie și spunea că liderii lor „au luat-o razna”. Aceeași Maria Zaharova spunea când s-a anunțat că fostele țări sovietice vor blocarea vizelor pentru ruși că asemenea decizii sunt „un nonsens, la limita naționalismului”, niște manifestări „xenofobe”, iar colegul ei Ivan Neciaev spunea că apelurile la interzicerea vizelor sunt „manifestări evidente de șovinism și o încercare nesăbuită de a anula tot ce este rusesc, ceea ce este oricum imposibil”.

Pentru a ajunge „la paritate”, Estonia vrea ca, până în februarie, în cazul în care Rusia nu reduce singură personalul ambasadei la nivelul solicitat, să expulzeze în total 21 de ruși care fac parte din personalul ambasadă în calitate de atașați sau angajați în personalul tehnic.

În aprilie anul trecut, Rusia a ordonat închiderea consulatelor estoniene din Sankt Petersburg și Pskov și a declarat personalul acestora "persona non grata".

După cererea făcută de autoritățile estone, Moscova a declarat că va răspunde la orice „acțiuni ostile” întreprinse de Tallinn, fără a oferi însă detalii.

XS
SM
MD
LG