Linkuri accesibilitate

Estonia s-ar putea alătura clubului pro-nuclear din UE


Centrala nucleară de la Temelin, Cehia

Estonia ar putea să-și revizuiască poziția față de declarația în favoarea menținerii centralelor nucleare făcută de mai multe țări europene conduse de Franța.

Potrivit publicației electronice Euractiv, Reelika Runnel, un consilier pe temele energiei de la ministerul eston al mediului, a spus miercuri că un grup de lucru a început demersurile pentru „aprobarea guvernamentală” în vederea „analizării posibilității folosirii energiei nucleare în Estonia”.

Kalev Kallemets, fost deputat din Partidul Reformei, în prezent șeful companiei Fermi Energia, a fost și mai direct. El a spus că demersul condus de Franța, sprijinit deja de nouă țări, are „greutate semnificativă” în cadrul UE. El a mai spus că Estonia nu poate merge în urma plutonului, mai ales că ea, ca și Lituania, deja consumă energie nucleară produsă în Finlanda și Suedia.

Săptămâna aceasta, la 12 octombrie, nouă țări au semnat declarația de sprijin cu Franța în care afirmă că energia nucleară reprezintă o sursă de energie fiabilă pentru un viitor cu emisii reduse.

Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Ele afirmă că energia nucleară este curată, sigură și competitivă care poate contribui la dinamizarea economiilor europene, creând mii de locuri de muncă calificate, contribuind la rolul de lider al Europei în tranziția la economia verde și asigurându-i autosuficiența energetică – o perspectivă mai populară ca oricând în aceste zile, când prețul energiei explodează în multe țări europene.

Euractiv scrie că după Franța, Finlanda se erijează în prezent în rolul de principal lobbist la Bruxelles pentru declararea energiei atomice ca sursă de energie „sustenabilă”.

Tabăra opusă, a țărilor care vor renunțarea la centrale nucleare, este condusă de Germania care, împreună cu patru alte state, atrag atenția mai ales la dilema eliminării deșeurilor nucleare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG