Linkuri accesibilitate

Eugeniu Sinchevici: „În curând, lucrurile o să se schimbe”


Eugeniu Sinchevici este cel mai tânăr deputat din actualul legislativ. Are 22 de ani, este student în Franța la Științe Politice și a fost ales pe listele PAS. În trecut a activat în calitate de manager de proiect la Opklopper și asistent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Luni

E prima ședința a parlamentului, atât în noul legislativ, cât și prima din viața mea. E un sentiment ciudat, să stau așezat în sala care o urmăream de când mergeam la grădiniță. Simt un mix de sentimente, dintr-o parte o responsabilitate profundă, față de oameni care ne-au votat, față de echipă, față de țară, din altă parte o doză de optimism. În curând, lucrurile o să se schimbe, și e în mâinile noastre să aducem această schimbare. Președinta Maia Sandu, modelul meu de politician, a ținut un discurs, cel mai fain pe care l-am auzit vreodată. Despre schimbări climatice, despre revoluția digitală și joburi, despre corupție, cam despre tot ce ar fi trebuit să spună un președinte demn. După ședința parlamentului, imediat ne-am apucat de lucru. Avem, împreună cu deputații tineri o serie de priorități pe agendă tineretului și lucrăm acum la partea de documentare.

Marți

Urmează să fie alese joi organele parlamentului, până atunci însă trebuie de lucrat. Împreună cu deputații tineri, am împărțit lista priorităților noastre de program pe tineret între fiecare responsabil.

Am rezervat ceva timp să cercetăm un pic subiectele și apoi cu ajutorul consultărilor și a experților să identificăm niște soluții...

Mie mi-au revenit problema blocurilor sanitare din afara școlilor și problema flexibilizarii curriculumului. Acestea sunt probleme cu care mă luptam cel mai mult cât am fost în opoziție, acum e timpul să le abordăm de la guvernare. Flexibilizarea deși după concept este simplu de formulat (de oferit elevilor să aleagă între discipline după necesitățile sale) la nivel de implementare este mai complicat, începând de la dimensiunea instituției, bugetul său, dotarea cu tehnologii moderne și multe altele influențează decizia instituției de a trece la un plan cadru flexibil. Urmează să continui cercetarea.

Miercuri

Astăzi, continui să analizez codul educației și între timp am de dat primul meu interviu filmat la Europa Liberă. Este cu siguranță o onoare pentru mine. Deși comentarii au fost divizate între critică și urări de succes, eu le iau pe ambele în serios. În special comentarii cu critică constructivă le citesc cu mare atenție și atrag atenția la lucruri din care le pot îmbunătăți.

După un an-doi de mandat o să fiu mai atent la acest capitol, deoarece atunci va fi mai realist de evaluat prestația mea în calitate de deputat.

Joi

Astăzi e o zi importantă, alegem organele de conducere a parlamentului. Azi pentru prima oară am ridicat mâna exprimându-mi votul în Parlament. Au avut loc unele momente istorice, transmiterea sandartului lui Igor Grosu, noul președinte al parlamentului, condamnarea de către acestuia a tuturor jocurilor de sub masă, a kuliocului și a corupției. Urmează o perioadă de schimbări profunde, la toate nivelurile societății și Parlamentului îi revine rolul motorului acestei schimbări.

A fost ciudat să văd pe Socialiști în opoziție, partid care demult nu a fost acolo...

Care nu ar fi diferențele între noi, pe de altă parte, noi ca guvernare trebuie să respectăm opoziția și să le oferim toate cele necesare ca ei să funcționeze bine

Vineri

Au avut loc consultările, Natalia Gavriliță a fost înaintată la funcția de prim-ministru. Între timp, pe intern la Fracțiune am discutat garnitura propusă. Aceasta este compusă din oameni onești, integri și cei mai buni din cei mai buni din propriile domenii. După ce am auzit componența noului Guvern am simțit o mândrie că fac parte din această echipă și o doză de optimism în legătură cu vremurile bune care ne așteaptă. Apoi, am revenit la lucru, căci avem multe. Am avut o săptămână interesantă, plină de evenimente. Urmează încă 4 ani cam tot în același tempou.

XS
SM
MD
LG