Linkuri accesibilitate

Europa fără Facebook? Totul depinde de protecția datelor personale


„Meta”, concernul care are și platformele de socializare Facebook și Instagram, a primit o amendă-record din partea Uniunii Europene, dar, mai important, are șase luni pentru a opri „exportul datelor personale ale cetățenilor UE” în Statale Unite și, în general, pentru a se conforma regulilor europene mult mai stricte de protecție a datelor personale.

Dacă nu se ajunge la o înțelegere, Facebook și-ar putea reduce prezența în Europa, a avertizat un purtător de cuvânt al companiei americane, comentând rezultatul provizoriu al unui litigiu început în 2013.

Uniunea Europeană a amendat compania „Meta” cu 1,2 miliarde de auro (1,3 miliarde de dolari) pentru încălcarea prevederilor de confidențialitate și i-a ordonat să înceteze, până în octombrie, transferul de date ale utilizatorilor europeni în Statele Unite.

Este cea mai mare amendă de acest fel de când a intrat în vigoare regimul strict al UE de protejare a datelor personale, în urmă cu cinci ani, depășind amenda de 746 de milioane de euro dată companiei „Amazon” în 2021, tot pentru încălcarea protecției datelor, precizează AP.

Meta, care avertizase anterior că serviciile pentru utilizatorii săi din Europa (Facebook și Instagram) ar putea fi întrerupte, a anunțat că va face apel și va cere instanțelor să suspende imediat aplicarea deciziei.

„Pentru moment, funcționarea Facebook în Europa nu este afectată”, a spus compania Meta.

„Această decizie este viciată, nejustificată și creează un precedent periculos pentru nenumărate alte companii care transferă date între UE și SUA”, au declarat Nick Clegg, președintele pentru afaceri globale al companiei Meta și directoarea pentru afaceri juridice, Jennifer Newstead.

Bătălia juridică privind protejarea datelor și transferul lor a început în 2013, când avocatul austriac și activistul pentru protecția datelor Max Schrems a depus o plângere cu privire la gestionarea de către Facebook a datelor sale. Totul în urma dezvăluirilor fostului colaborator extern al Agenției Naționale de Securitate (NSA) Edward Snowden privind practicile agențiilor de informații americane de a strânge date din lumea întreagă. Între altele, atunci s-a aflat că Facebook a dat agențiilor de informații acces la datele personale ale clienților săi din Europa.

Bătălia juridică a scos în evidență diferențele majore de abordare între Washington și Bruxelles, când vine vorbe de protejarea datelor cu caracter personal: în timp ce UE a impus o legislație foarte strictă privind confidențialității datelor personale, Statele Unite au un regim mult mai lax, în absența unei legi federale în acest domeniu.

Uniunea Europeană este lider mondial când vine vorba de controlul asupra marilor companii de tehnologie: a adoptate o serie de reglementari care le obligă să-și controleze mai strict platformele de socializare și să protejeze datele personale ale utilizatorilor.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG