Linkuri accesibilitate

Europa interzice motorina și alte produse petroliere rusești din cauza războiului din Ucraina


Europa a impus duminică o interdicție asupra motorinei și a altor produse petroliere rafinate exportate de Rusia.

Se diminuează astfel și mai mult dependența energetică de Moscova, Uniunea Europeană încercând să reducă și mai mult câștigurile Kremlinului din combustibilii-fosili, pentru a sancționa suplimentar invadarea Ucrainei de către Rusia.

Interdicția însoțește un plafon de preț convenit de Grupul celor șapte democrații aliate. Scopul este de a permite motorinei rusești să continue să curgă către țări precum China și India și de a evita o creștere bruscă a prețurilor care ar afecta consumatorii din întreaga lume, reducând în același timp profiturile care finanțează bugetul și războiul Moscovei.

Motorina este esențială pentru economie, deoarece este folosită pentru alimentarea mașinilor, a camioanelor care transportă mărfuri, pentru echipamentele agricole și utilajele din fabrici. Prețul motorinei era ridicat din cauza redresării cererii după pandemia COVID-19 și a capacității limitate de rafinare, contribuind la inflația pentru alte bunuri la nivel mondial.

Noile sancțiuni creează incertitudine cu privire la prețuri, în timp ce Uniunea Europeană, formată din 27 de țări, caută noi surse de aprovizionare cu motorină din SUA, Orientul Mijlociu și India pentru a le înlocui pe cele din Rusia, care la un moment dat a furnizat 10% din necesarul total de motorină al Europei. Rutele mai lungi de transport față de cele din porturile rusești vor pune la grea încercare petrolierele disponibile.

De asemenea, prețurile ar putea fi forțate să crească din cauza revigorării cererii din China, pe măsură ce economia acesteia își revine după încheierea restricțiilor draconice din COVID-19.

Plafonul de preț de 100 de dolari pe baril pentru motorină pentru avioane și benzină va fi aplicat prin limitarea prețului serviciilor de asigurare și de transport maritim de motorină. Cele mai multe dintre aceste companii sunt situate în țările occidentale.

Această plafonare urmează celei de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, care a intrat în vigoare în decembrie și care ar trebui să funcționeze în același mod. Atât plafonul pentru motorină, cât și cel pentru petrol ar putea fi coborâte ulterior.

„Odată stabilite aceste plafoane de preț, putem să coborî prețul rusesc și să-i refuzăm (președintelui Vladimir) Putin bani pentru războiul său fără o creștere a prețurilor care va afecta economiile occidentale și economiile în curs de dezvoltare", a declarat Thomas O'Donnell, cercetător global la Wilson Center, cu sediul la Washington.

Plafonarea prețului la motorină nu va avea efecte imediate, deoarece a fost stabilită la un preț apropiat de cel la care se tranzacționează motorina rusească. Principala problemă a Rusiei va fi acum găsirea de noi clienți, nu evitarea plafonului de preț. Cu toate acestea, plafonul urmărește să prevină câștigurile rusești de pe urma oricăror creșteri bruște ale prețurilor la produsele petroliere rafinate.

Analiștii spun că ar putea exista o creștere inițială a prețurilor, pe măsură ce piețele se adaptează la schimbări. Dar ei spun că embargoul nu ar trebui să provoace o creștere a prețurilor dacă plafonul funcționează așa cum a fost prevăzut, iar motorina rusească continuă să fie exportată către alte țări.

Prețul motorinei la pompă a rămas stabil de la începutul lunii decembrie, costând 1,80 euro pe litru la 30 ianuarie, potrivit raportului săptămânal privind piața petrolului publicat de Comisia executivă a Uniunii Europene. În Germania, cea mai mare economie a UE, prețurile la pompă au scăzut cu 2,6 cenți, ajungând la 1,83 euro pe litru pe 31 ianuarie.

Interdicția prevede o perioadă de grație de 55 de zile pentru motorina încărcată în cisterne înainte de duminică, o măsură menită să evite un cutremur pe piețe. Oficialii Uniunii Europene spun că importatorii au avut timp să se adapteze de vreme ce interdicția a fost anunțată în iunie.

Numai în luna decembrie, Rusia a câștigat peste două miliarde de dolari din vânzările de motorină către Europa, deoarece importatorii par să fi făcut achiziții suplimentare înainte de interdicție.

Europa a interzis deja cărbunele rusesc și cea mai mare parte a țițeiului, în timp ce Moscova a tăiat majoritatea transporturilor de gaze naturale.

XS
SM
MD
LG