Linkuri accesibilitate

Europa prezintă „scuze” Italiei 


Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat Italiei „scuzele" Europei, astăzi, la începutul sesiunii plenare de joi și vineri (majoritatea eurodeputaților participând prin videoconferință).

Scuzele erau pentru că Europa nu a intervenit așa cum ar fi putut-o face încă de la început în sprijinul Italiei.

În același timp, von der Leyen a spus că Europa „a făcut mai mult în primele patru săptămâni” împotriva pandemiei decât „în primii patru ani” ai crizei economice.

În schimb, în momentul în care Europa s-a mobilizat, a subliniat ea, Italia a primit ajutorul multor „paramedici din Polonia și doctori din Romania”.

Von der Leyen a anunțat miercuri și setul de măsuri propuse de către Comisie și Consiliu pentru a sprijini redresarea economică după pandemie, dar cu toate astea rămâne iluzoriu în stadiul actual a imagina o coordonare la nivel european a ridicării restricțiilor.

Astfel, unele ţări membre, printre care Austria, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice anumite restricţii. În Austria au fost deschise magazinele mici, iar în Danemarca școlile. Asta în condițiile în care în Franța Emmanuel Macron tocmai a anunțat prelungirea cu o lună a carantinei stricte și, de asemenea, o prelungire până în mai a fost anunțată ieri și în Belgia.

În primul rând, țările nu au impus măsurile de izolare în același timp, ceea ce exclude ideea că ele ar putea ieși simultan din carantină. Franța are astfel deja aproape două luni de zile de lockdown, iar Italia mai mult de o lună de (35 de zile), însă toate celelalte țări se situează sub 30 de zile.

În unele țări, portul măștii în locuri publice este obligatoriu, în mai toate însă rămâne opțional. Peste tot, cetățenii trebuie să-și procure măștile, în Franța însă guvernul s-a angajat să facă măștile accesibile oricărui cetățean începând din 11 mai. Și în Spania, poliția și voluntari oferă cetățenilor măști la urcarea în transporturile publice.

La această sesiune plenară semi-virtuală Parlamentul European va veni la rândul său cu propriile sale măsuri. Pentru moment, însă, ezitările Europei au lăsat combaterea epidemiei în sarcina capitalelor naționale.

XS
SM
MD
LG