Linkuri accesibilitate

Europarlamentare: în România, Avocatul Poporului se autosesizează în legătură cu votul din diasporă


Campania online în care se cere demisia ministrului de externe român, Teodor Meleșcanu, 27 mai 2019

Ministrul de externe român, Teodor Meleșcanu își cere scuze, promite anchetarea circumstanțelor.

În România, Victor Ciorbea, avocatul poporului, a anunțat marți, 28 mai, că s-a sesizat din oficiu în legătură cu posibila încălcare a prevederilor constituționale (art. 7 și art. 36 din Constituția României) referitoare la românii din străinătate și dreptul de vot, relatează G4media.

Romania - Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, ianuarie 2017
Romania - Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, ianuarie 2017

Într-un comunicat de presă, Ciorbea a precizat că demersul este motivat de apariția mai multor informații și critici în presă privind modul în care s-a desfășurat procesul de vot în secțiile din diaspora precum și a unor petiții primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

Duminică, 26 mai, mii (poate zeci de mii) de cetățeni români din diasporă nu au putut vota în alegerile europarlamentare, deși au stat la cozi interminabile timp de ore. Ca și în 2014, au fost deschise prea puține centre de votare iar procesul de votare s-a dovedit mult prea încet și greoi pentru numărul de oameni care doreau să voteze.

Deși la unele ambasade și consulate s-a încercat prelungirea votului, până după ora 21, se pare că sistemul electronic de verificare și înregistrare a voturilor a fost înghețat după ora oficială de închidere a centrelor de votare.

Luni, ministrul de externe Teodor Meleșcanu și-a cerut scuze față de românii din diaspora care nu au putut vota la alegerile europarlamentare și referendum din cauza cozilor care s-au format la urne. Și a anunțat că a dispus o anchetă în țările unde au existat astfel de probleme la secțiile de votare.

Întrebat încă duminică noapte, la un post de televiziune, de ce nu a reușit să anticipeze nici acum, la fel ca și la alegerile prezidențiale din 2014, când tot el era ministru de externe, numărul mare de români care vor veni să voteze la secțiile din Diaspora, Meleșcanu a răspuns: „Pentru că nimeni nu știe câți români sunt în străinătate”, relatează Hotnews.ro.

„Eu am cerut de la consulate datele, toate propunerile privind numărul secțiilor le-au făcut ambasadele și consulatele, ele ne-au dat propunerile de înregistrare a unor secții suplimentare, toate secțiile cerute au fost înființate”, a mai spus ministrul. Meleșcanu a mai spus că „s-a mers pe o participare la vot de 30%”.

Pe rețelele sociale, comunitatea „Declic” a inițiat o petiție în care se cere demisa ministrului de externe pentru modul cum a fost organizat votul în diaspora. Lansată duminică seară, petiția a strâns în mai puțin de 24 de ore, peste 90 de mii se semnături.

Comisia Europeană a reacționat, explicând (ca și în 2014) că este datoria autorităților naționale să îi informeze pe alegătorii lor din diaspora în timp util și într-o manieră adecvată despre condițiile și modalitățile detaliate de exercitare a dreptului lor de vot, relatează Hotnews.ro.

Ministerul de Externe a solicitat în scris Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot, după ora 21.00, pentru ca cetățenii români din diaspora să apuce să voteze, însă BEC a respins solicitarea.

Și Biroul Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) a cerut, duminică, prelungirea programului de votare. Și această cerere a fost respinsă, relatează agențiile de presă. (I.G.)

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG