Linkuri accesibilitate

Europarlamentare: ofensiva naționalismului eurosceptic


Președintele rus Vladimir Putin, Heinz Christian Strache , Partidul Libertății din Austria, Marine Le Pen, Adunarea Națională din Franța și Matteo Salvini, Liga Nord din Italia
Președintele rus Vladimir Putin, Heinz Christian Strache , Partidul Libertății din Austria, Marine Le Pen, Adunarea Națională din Franța și Matteo Salvini, Liga Nord din Italia

În viitorul Parlament European, grupul euroscepticilor este cotat cu 234 de locuri, iar cel al proeuropenilor cu 452. Alianța naționaliștilor este însă în expansiune și are ca obiectiv preluarea puterii. Totul în folosul și cu sprijinul Moscovei. PSD și FIDESZ sunt potențialii clienți ai noii Alianțe.

Ultimele date ale cercetărilor sociologice făcute de Parlamentul European sugerează că cele două mari grupuri, popularii și socialiștii sunt pe cale să piardă majoritatea.Din totalul celor 751 de fotolii din Parlamentul European, potrivit calculelor prezentate chiar de această institutie, Partidul Popular European(PPE) și Partidul European al Socialiștilor (PES) ar urma să obțină la scrutinul de la finele lunii mai 329 de locuri (180 popularii și 149 socialiștii), ceea ce înseamnă că celor două formațiuni le-ar putea lipsi 47 de eurodeputați pentru a forma majoritatea.

De altfel, potrivit socotelilor făcute de Politico, grupul euroscepticilor este cotat cu 234 de locuri, cel al proeuropenilor cu 452, rămânând în suspensie 65 de fotolii, care nu e clar de cine vor fi ocupate.

(...)Populiștii, extremiștii, naționaliștii, euroscepticii în general, pe care Salvini vrea să-i atragă în noua Alianță au demonstrat că au aceleași ținte, iar liderii acestor mișcări au fost adesea încurajați sau chiar finanțați de la Moscova. O investigația făcută de presa Italiană sugera, de pildă, că vizita liderului Ligii Nordului la Moscova a avut ca scop tocmai sponsorizarea sa și a proiectului său de viitor.

Care partide din Europa Centrală și de Est sunt atrase de polul naționalist? Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG