Linkuri accesibilitate

Europarlamentare: partidele tradiționale păstrează majoritatea, polarizarea se accentuează


Rezultate parțiale și prognoze.

Potrivit ultimelor prognoze la nivel european, Partidul Popular European (conservator) va rămâne grupul cel mai puternic în noul Parlament de la Strasbourg, cu 173 de mandate (un minus de 43 de locuri, față de 2014), urmat de Socialiști & Democrați cu 147 de mandate (minus 40) , liberali (ALDE) și lista președintelui francez Emmanuel Macron, cu 104 mandate (plus 35) și Verzi, cu 66 de mandate (plus 14). Conservatorii și Reformatorii ar putea obține 60 de locuri (minus 17)

Tabăra naționalist-populistă este condusă de alianța italianului Matteo Salvini cu 71 de mandate – ar putea fi a patra forță în noul parlament. Alianța 5Stele (Italia) și Partidul Brexit din Marea Britanie sunt contați cu 45 de mandate (plus 3).

Ofensiva partidelor populiste, despre care s-a vorbit intens în lunile campaniei electorale, nu pare să se fi materializat în UE, în schimb în Europa Occidentală a avut loc o „revoluție ecologistă”, cu rezultatele neașteptat de bune ale verzilor din Germania și Franța, în primul rând. Europa Centrală și de Est, remarcă Politico.eu, rămâne un „deșert verde”.

În aceste condiții, lupta pentru pozițiile de conducere din Uniunea Europeană rămâne deschisă.

XS
SM
MD
LG