Linkuri accesibilitate

Euroscepticul premier ungar îndeamnă Moldova să-şi aprofundeze relaţia cu UE


Premierul Viktor Orban și omologul său moldovean Ion Chicu, la Chișinău
Premierul Viktor Orban și omologul său moldovean Ion Chicu, la Chișinău

Premierul ungar Viktor Orban l-a vizitat astăzi la Chişinău pe omologul moldovean Ion Chicu, fiind unul din singurii lideri europeni care vizitează R. Moldova guvernată de un guvern socialist. Omul politic care exprimă demult viziuni văzute în interiorul Uniunii mai degrabă ca anti-europene, la Chişinău a făcut invers şi a îndemnat R. Moldova să-şi aprofundeze relaţia cu Uniunea Europeană. Dar vizita are loc în toiul unor măsuri sporite de luptă cu coronavirus, iar faptul că autorităţile au făcut aparent abstracţie de acestea la organizarea primirii liderului ungar a trezit imediat critici.

Premierul ungar a fost întâmpinat la Chişinău cu o ceremonie oficială de la care nu au lipsit fanfara, onorurile militare, mulţi funcţionari publici şi mulţi jurnalişti. Asta în timp ce, de frica coronavirusului, autorităţile au închis şcolile, sălile de sport şi de concerte şi au chemat oamenii să evite aglomeraţia.

„Politicul distruge tot efortul medicilor în lupta cu epidemia”, a reacţionat pe FaceBook fosta ministră a sănătăţii, Ala Nemerenco. „Introducem carantină, interzicem evenimente şi vine politicul care prin exemplul propriu arată că tot ce spun medicii nu are nicio valoare și poate fi încălcat,” a explicat ea.

După o întâlnire în format extins a delegaţiei de la Budapesta şi gazdelor de la Chişinău, Viktor Orban a ţinut o conferinţă împreună cu omologul moldovean, în care s-a vorbit inclusiv despre coronavirus.


„Este mare lipsă în Europa de dispozitive medicale, de aparate de ventilare mecanică... Vom încerca să rezolvăm această situaţie împreună”, a precizat liderul ungar, fiind întrebat la ce s-a referit atunci când a pomenit subiectul ca şi oportunitate imediată de colaborare.

Cei doi premieri au semnat, astăzi, la Chișinău un acord de parteneriat strategic între Ungaria și Republica Moldova.

Câteva întrebări cheie în R. Moldova de când Chişinăul oficial şi-a activizat relaţia cu Ungaria, pe fundalul unei lipse totale de contacte diplomatice cu alte capitale europene, e dacă Igor Dodon nu încearcă astfel să creeze impresia că R. Moldova nu este izolată, ce rol joacă Rusia în această apropiere şi dacă nu e o tentativă a socialiştilor lui Igor Dodon de a da la la o parte o altă relaţie strategică, cea cu Bucureştiul.

Nicu Popescu, fostul ministru de externe din guvernul ce l-a precedat pe cel al socialiştilor, a spus astăzi Europei Libere că un astfel de efort ar fi zădarnic, măcar şi din pespectiva relaţiilor comerciale dintre Chişinău şi Bucureşti:

„0,4% din exporturile R. Moldova se îndreaptă spre Ungaria. Dacă vorbim de exporturile spre România, atunci ne referim la 30%. Deci, dacă doriţi, ca importanţă pentru exportatorii noştri România e de 60 de ori mai importantă decât o ţară ca Ungaria”, spune Popescu.

0,4% din exporturile R. Moldova ajung în Ungaria, în timp ce în România - 30%...


Vizita liderului maghiar la Chişinău a fost precedată de un schimb de vizite între şefii diplomaţiei moldovene şi ungare şi de un anunţ al maghiarilor că vor trimite doi emisari la Chişinău pentru a-şi împărtăşi expertiza pe integrarea europeană.

Însuşi Orban, criticat în interiorul Uniunii Europene pentru viziunile sale aparent populist-etniciste, dar şi poziţiile împotriva principiilor indiscutabile ale statului de drept, la Chişinău, dimpotrivă, a împărţit îndemnuri în favoarea UE, cum s-a văzut din declaraţia sa:

„Nu este ușor, aflându-te în UE, să îți aperi interesele naționale, dar este mai bine să fii înăuntrul UE, decât în afara ei”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG