Linkuri accesibilitate

Eurostat | Începutul sfârșitului pentru mașinile cu benzină?


Automobil electric Nevera fabricat în Croația.
Automobil electric Nevera fabricat în Croația.

Asistăm treptat la începutul sfârșitului pentru mașinile cu benzină sau motorină, al motoarelor cu combustie internă... Viitorul vehiculului de uz personal va fi electric.

Este principala concluzie a ultimului studiu al Biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, care prezintă o radiogramă a situației mașinilor vechi și noi în Europa.

Eurostat: începutul sfârșitului pentru mașinile cu benzină?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Este vorba de cele 27 de țări ale Uniunii, iar raportul nu ia în calcul Marea Britanie și țările candidate, însă este revelator pentru o tendință globală faptul că raportul e publicat simultan cu o inițiativă unică și istorică luată peste ocean: statul din SUA California a votat și anunțat interzicerea totală a vânzării vehiculelor noi cu benzină sau motorină începând din 2035, peste ceva mai mult de un deceniu.

În Europa, constată Eurostat, în 2020, numărul de mașini de pasageri electrice, doar cu baterie, iar nu hibride, a crescut cu 200% din 2018 și a depășit 1 milion de vehicule.

Cu totul, cifra autoturismelor în circulație în aproape toate statele membre ale UE a crescut în ultimii cinci ani, atingând un total UE de 250 de milioane de mașini... practic un autovehicul la doi oameni. Cel mai mare număr de mașini la o mie de locuitori a fost înregistrat în Luxemburg, urmat de Italia și Polonia.

În 2020, Luxemburg a avut, de asemenea, cea mai mare pondere a vehiculelor noi, în timp ce Polonia (a treia țară din UE în clasamentul anterior) a avut de departe cea mai mare pondere a autoturismelor de peste 20 de ani în circulație, urmată de Estonia și Finlanda.

Deocamdată însă, în ciuda unei creșteri în ultimii ani, autoturismele alimentate cu combustibili alternativi reprezentau doar o mică parte din flota de autoturisme din UE în 2020. Acest lucru se reflectă prin faptul că ponderea mașinilor alimentate cu combustibili alternativi este încă scăzută în rândul autoturismelor nou înmatriculate.

Cu toate acestea, în 2020, numărul de mașini de pasageri electrice alimentate numai cu baterie în statele membre ale UE a depășit pentru prima dată 1 milion, ceea ce a fost de aproximativ 20 de ori mai mare decât în 2013 și de 3 ori mai mare decât în 2018. Au fost observate cele mai mari rate de creștere între 2019 și 2020 (83,0 %) și între 2018 și 2019 (64,0 %). Ponderea acestora în numărul total de autoturisme a crescut de la 0,02 % la 0,4 %.

Desigur, „media europeană” trimite prin definiție la o situație dificilă prin unele părți. In Cipru, de pildă, o majoritate a vehiculelor în circulație au o vârstă între 10 și 20 de ani.

Și prin alte părți, mașinile cu benzină sau diesel continuă să se vândă bine. În 2020, cele mai mari cote de mașini pe benzină dintre noile înmatriculări au fost observate în Lituania (80,5 %), Finlanda (78,6 %) și Țările de Jos (75,3 %), ponderi mari fiind înregistrate și în Ungaria (72,7 %), Malta (72,6 %), Danemarca și Cipru (ambele 69,6 %), Estonia (68,2 %), Suedia (66,1 %), România (62,7 %), Belgia și Spania (ambele 61,1 %), Letonia (60,9 %), Franța (60,3 %) %), Slovenia (59,1 %), Polonia (54,1 %), Italia (53,8 %), Austria (53,5 %), Irlanda (50,4 %) și Germania (46,7 %).

Situația evoluează însă lent, inclusiv în țările candidate, care încep de pildă să limiteze drastic importul de mașini vechi, de „rable”. În Europa de Est, până țări sărace candidate la intrarea în UE, cum sunt Albania, Muntenegru și Serbia, și-au modificat legislația pentru a corespunde celei a Europei occidentale. Aici accentul nu se pune pe vârsta mașinii, ci pe emisiile de carbon.

Deși legislația s-a îmbunătățit enorm în ultimul deceniu, totuși vârsta medie a vehiculelor în circulație tinde să fie mult mai ridicată în estul decât în vestul Europei. De vină nu e doar legislația în sine, poate pe hârtie foarte severă, cât regimul lax al controalelor, inspecțiilor și întreținerii.

În unele țări, cum e Macedonia, în Balcani, unde taxarea mașinilor vechi de import se bazează exclusiv pe dimensiunile motorului, asta înseamnă că starea reală a motorului nu e aproape niciodată controlată, ci doar se calculează centimetrii cubi. Trebuie spus că asta e stimulat și de cantitatea exporturilor din Europa occidentală.

Mașinile vechi reprezintă nu mai puțin de 6% din exporturile europene, iar Europa de Est e principala piață, urmată de Asia centrală și abia pe locul trei Africa.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG