Linkuri accesibilitate

Eva Kaili, demisă din funcția de vicepreședintă a Parlamentului European


Vot copleșitor pentru demiterea Evei Kaili din funcția de vicepreședintă a Parlamentului European
Vot copleșitor pentru demiterea Evei Kaili din funcția de vicepreședintă a Parlamentului European

Deputații din Parlamentul European au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea demiterii Evei Kaili din funcția de vicepreședintă.

Moțiunea a fost votată de 625 de deputați europeni. Unul singur a votat împotrivă. Șefii tuturor grupurilor politice au lansat anterior procedura de demitere a lui Kaili.

Kaili, care este, alături de alți 14 deputați, vicepreședintă a Parlamentului, s-a numărat printre cele patru persoane arestate în Belgia la sfârșitul săptămânii trecute în legătură cu scandalul care a declanșat indignarea la Bruxelles și riscă să afecteze imaginea UE în țară și în străinătate.

Cazul, în care poliția a descoperit pachete de bani, unii dintre ei într-o valiză într-un hotel, aruncă o umbră asupra Parlamentului European, care încearcă să fie o busolă morală la Bruxelles, criticând abuzurile privind drepturile globale și corupția unor guverne din UE.

„Integritatea Parlamentului European este pe primul loc”, a scris pe Twitter președinta Roberta Metsola, în timp ce anunța votul unanim al liderilor grupurilor politice ale adunării pentru înlăturarea lui Kaili din funcția de vicepreședinte.

„Poziția ei este că este nevinovată, pot să vă spun asta”, a declarat Michalis Dimitrakopoulos, avocatul lui Kaili în Grecia, la Open TV, într-un prim comentariu public.

Mai multe state UE, inclusiv Germania, au declarat că este în joc credibilitatea UE. „De acum înainte, Parlamentul European nu va mai putea vorbi despre corupție într-un mod credibil”, a scris pe Facebook ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Poliția belgiană a percheziționat 19 locuințe și birourile Parlamentului de vineri până luni, în cadrul anchetei, și a confiscat calculatoare, telefoane mobile și bani, o parte dintre aceștia fiind găsiți într-o valiză într-o cameră de hotel.

Manfred Weber, din partea Partidului Popular European conservator, a declarat: „Colegii noștri din Parlamentul European au fost profund șocați. Ceea ce se petrece reprezintă o povară grea”.

Luni, autoritățile elene au înghețat bunurile lui Kaili în Grecia.

XS
SM
MD
LG