Linkuri accesibilitate

Evoluții politice în planul de pace al administrației Trump pentru Orientul Apropiat


Noul ministru de externe israelian, Israel Katz
Noul ministru de externe israelian, Israel Katz

Consilierul prezidential Jared Kushner se va deplasa la Ierusalim si-n alte capitale pentru a continua discutiile cu privire la planul sau de pace.

Continua incercarile de a pune in aplicare planul administratiei Trump de pace in Orientul Mijlociu. Care sint ultimele evolutii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

Una dintre aceste evolutii este neasteptata … Noul ministru de externe al Israelului, Israel Katz a fost la Washington, dar nu a avut o intilnire separata cu secretarul de stat Mike Pompeo, desi a solicitat, acesta fiind aparent ocupat.

De obicei, prima vizita in capitala americana a unui nou ministru de externe israelian include o intilnire de durata cu omologul sau american, o oportunitate pentru presa sa se intilneasca cu cei doi, o receptie si o declaratie comuna.

In intervalul in care Katz a fost la Washington, Pompeo s-a intilnit cu ministrii de externe din Bahrein, Grecia, Tunisia si Columbia si cu fostul premier britanic Tony Blair.

Katz s-a intretinut citeva minute cu Pompeo la o receptie a reuniunii ministeriale pentru libertatea religioasa. Poate una dintre explicatii este ca centrul actiunii politice americane in regiune este in alta parte. Consilierul prezidential Jared Kushner se va deplasa la Ierusalim si-n alte capitale pentru a continua discutiile cu privire la planul sau de pace.

De curind, el a prezentat componenta economica la o reuniune in Bahrein, acum urmeaza dialogul cu privire la cea politica. Trimisul special american in Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, a spus ca la Casa Alba se discuta daca partea politica sa fie sau nu anuntata, inaintea alegerilor anticipate din Israel care au loc la 17 septembrie.

Ceea ce Kushner doreste este crearea unui fond multinational care sa finanteze si supravegheze dezvoltarea economiei palestiniene, prin proiecte in Cisiordania si Gaza. Acesta este motivul pentru care Kushner s-a intilnit si el la Washington cu ministrul de externe din Bahrein, care a propus ca sediul fondului sa fie capitala tarii sale, Manama.

Consilierul si ginerele presedintelui Trump vrea sa afle de asemenea cit sint statele arabe dispuse sa contribuie la acest fond. Pina acum conducerea palestiniana priveste idea cu scepticism propunerea economica, considerind Statele Unite partinitoare, in favoarea Israelului.

XS
SM
MD
LG