Linkuri accesibilitate

Evoluția protestelor împotriva premierului din Bulgaria


Premierul Bulgariei, Boiko Borisov
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov

Criza politică, protestul anti-guvernamental și votul pe marginea moțiunii de cenzură anticorupție.

Săptamâna aceasta va fi decisivă pentru criza politică și protestele ce au cuprins toate orașele mari din Bulgaria. Luni au avut loc dezbateri pe marginea moțiunii de cenzură anticorupție depusă de Partidul socialist și sprijinită de Partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Evoluția protestelor împotriva premierului din Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Situația guvernanților se complică de decizia organizatorilor protestelor care atrag zilnic zeci de mii de oameni, majoritatea tineri, de a trece la acțiuni de nesupunere civică. A fost blocat drumul spre Grecia. Luni a fost încercuit parlamentul. Vor fi blocate clădiri guvernamentale și comunale, gări, tribunale și drumuri. Demonstranții au început colectarea de semnături în sprijinul organizării unei greve naționale.

Ei s-au declarat împotrivă tuturor partidelor parlamentare. Lozinca lansata de președintele Radev „Mutrele-mafioți afară!” a devenit „Toți afară!”. Principalele cereri rămân demisia primului ministru și a procurorului șef.

Unul din liderii protestului avocatul Nikolai Hadjughenov a avertizat că și un cabinet de experți – variantă lansată de guvernanți nu va modifica mai nimic. A apărut cererea de convocare unei Mari adunări populare în scopul modificării constituției.

Principalele cereri rămân demisia primului ministru și a procurorului șef...

Primul ministru Boiko Borisov inițial a cerut demisia miniștrilor de Finanțe, al Economiei și de Interne, apoi a amânat aceptarea demisiilor și a promis o remaniere radicală a guvernului. Partenerii de la guvernare din Patrioții uniți au accceptat în principiu numirea unui nou guvern cu sau fără Borisov. Naționaliștii, partidul Volia și cei 9 independenți însă nu doresc anticipate pentru că nu au șanse de a intra în viitorul parlament.

Poziția partidului turc nu este stabilă întrucât în timp ce conducerea se prezintă de opoziție toate ziarele și canalele de televiziune controlate de deputatul din acest partid și oligarh-media Delian Peevski apără cu înverșunare guvernul.

Va putea apare și noi înregistrări compromițătoare la adresa lui Borisov după ce săptămâna trecută a fost lansat un clip de la dormitorul acestuia cu teancuri de bancnote de 500 de euro și aur în noptiera.

În Bulgaria democrația este falsa ca în Rusia lui Putin...

Acesta nu a fost ignorat de canalele naționale de televiziune ceea ce reprezintă o dovadă în plus pentru slăbirea controlului media în țara aflată pe locul al 111-lea în clasamentul mondial al libertății presei.

Fostul ambasador american James Pardew a declarat că în Bulgaria democrația este falsa ca în Rusia lui Putin. Lipsește însă alternativa politică după ce partidul lui Borisov a distrus practic opoziția politică. Lipsesc medii libere și independente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG