Linkuri accesibilitate

Evoluții îngrijorătoare pe timp de criză: situația din Libia


Epidemia de coronavirus pare să fi pus în umbră alte evoluții și crize, dar asta nu înseamnă că aceastea nu se produc și nu au consecințe. Exemplu: situația din Libia.

Evoluții îngrijorătoare pe timp de criză: situația din Libia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Analiști arată că, în absența influenței Americii, criză din Libia se adâncește în defavoarea intereselor Statelor Unite și aducând Rusia pe un plan central. În ultimele luni, puteri regionale se împart în tabere, în sprijinul facțiunilor locale.

Cresc diviziunile între țări membre în NATO, cu privire la această chestiune, în timp ce mercenari având legături cu Rusia, Siria și Africa sub-sahariană, intuiesc oportunitățile economice. Națiunile Unite susțin că conflictul intern a intrat într-o faza periculoasă, tocmai datorită prezenței militare străine.

Administrația Trump și-a schimbat poziția de la sprijin acordat guvernului libian, care este recunoscut de Națiunile Unite, către forțele insurgente conduce de Khalifa Hifter și apoi neutralitate.

Președintele Trump a cerut recent încetarea ostilităților în conversații cu lideri din Egipt, Turcia și Franța...

Președintele Trump a cerut recent încetarea ostilităților în conversații cu lideri din Egipt, Turcia și Franța, în timp ce oficialități americane au exprimat îngrjorare cu privire la repoziționări ale forțelor rusești, care amenință obiective strategice de securitate americană la Marea Mediterană.

Libia nu se numără printre prioritățile lui Trump – China, Iranul și pandemia sunt aceste priorități, în an electoral. Rivalii strategici încearcă să profite. După înlăturarea de la putere a lui Gaddafi, Statele Unite au cedat inițiativa aliaților europeni.

În jocul de putere din Libia, ofensivă lui Hifter menită să cucerească capitală s-a încheiat cu un eșec, în contextul sprijinului Turciei pentru guvernul țării. În mai, Rusia a furnizat armament și mercenari pentru liderul insurgenței. Turcia și Rusia pun preț pe Libia, datorită poziției strategice și resurselor de petrol.

Oficialități americane spun că Kremlinul proiectează o imagine de apărător al păcii și – în culise – alimentează conflictul, la fel că în Ucraina, Sudan sau Republica Central Africană. Rusia – susțin analiști – poate profita și dacă Egiptul dă curs amenințării de la interveni în favoarea lui Hifter, dacă guvernul libian avansează prea mult către est.

În NATO, aliații sunt învrăjbiți – Franța sprijinindu-l pe Hifter, în timp ce Turcia ajută guvernul. O oficialitate de la Departamentul de Stat a spus că este în mare o problema europeană, dar că, de pe o poziție de neutralitate, Statele Unite încearcă să obțină încetarea conflictului.

XS
SM
MD
LG