Linkuri accesibilitate

Ex-viceguvernator BNM, achitat în dosarul „laundromat” | Cât a ajuns să coste un loc de veci la Chișinău


Banca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Pensionarii și persoanele cu dizabilități, care dețin patentă sau sunt fondatori de întreprindere individuală, au obligația de a-și cumpăra singuri asigurare medicală până pe 31 martie, scrie newsmaker.md cu referire la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Modificări în acest sens au fost făcute la legea 1593 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Acestea au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și vin să egaleze în drepturi și obligații toate persoanele care desfășoară activitate economică în bază de patentă sau dețin calitatea de fondator de întreprindere individuală. În primele trei luni ale anului, categoriile respective beneficiază de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă și plătesc 2028 de lei.
  • Tot newsmaker.md scrie că rezervarea unui loc de veci într-un cimitir în capitală, dar și înmormântarea, a devenit mai scumpă cu 70%. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în ședința din 15 decembrie. Astfel, rezervarea unui loc în Cimitirul Central Chișinău costă acum 9 350 de lei (în loc de 5 500 de lei), iar înmormântarea costă 2 550 de lei (în loc de 1 500 de lei). Tarife pentru rezervarea unui loc în cimitirul „Sfântul Lazăr” (cunoscut drept „Doina”) costă până la 6 800 de lei (în loc de 4 000 de lei), precum și la alte cimitire din capitală. Înmormântarea la cimitirul „Sfântul Lazăr” costă acum 1 700 de lei, iar în alte cimitire din Chişinău – 1 190 de lei. Prețurile au crescut cu 70%.
  • A crescut numărul de solicitări pentru dobândirea cetățeniei R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă cu referire la Agenția Servicii Publice (ASP) care informează că a fost luată decizia ca cetățenii să aibă posibilitatea să depună cererile de dobândire și redobândire a cetățeniei R. Moldova la toate centrele multifuncționale din țară și din municipiul Chișinău. Într-un comunicat de presă, ASP anunță că în raport cu anul 2021, în anul 2022 numărul cererilor pentru cetățenia R. Moldova a crescut de la 7168 la 10799.
  • Președintele României, Klaus Iohannis, i-a cerut președintelui ucrainean Vladimir Zelenski într-o conversație telefonică să revizuiască legea minorităților naționale, adoptată de Rada Supremă, transmite replicamedia.md. Președintele Ucrainei a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România, este menționat pe site-ul Administrației Prezidențiale Române.
  • Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță, dar și alți trei foști angajați ai BNM, au fost achitați în dosarul numit „laundromat”, scrie IPN. Sentința de achitare a fost emisă de către Judecătoria Chișinău. Ceilalți trei ex-angajați BNM sunt Matei Dohotaru, Ruslan Grate și Vladimir Țurcanu. Instanța precizează în hotărârea sa că nu s-a constatat existența faptei de neglijență în serviciu. Cauza în care este vizată fosta viceguvernator a fost examinată în perioada 4 iulie 2017-4 ianuarie 2023. Sentința este cu drept de apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău. Fostul viceguvernator și alți foști funcționari ai BNM au fost reținuți într-un dosar nou, pornit pe faptul neglijenţei admise în perioada 2010-2014, când prin sistemul bancar din R. Moldova au fost spălate în jur de 20 de miliarde de dolari din Rusia.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, printre cele mai populare postări este a Ziarului de Gardă despre cine sunt proprietarii celor șase posturi de televiziune a căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia de vineri, 16 decembrie, a Comisiei pentru Situații Excepționale. Printre ei se numără soția unui deputat socialist, un candidatul la alegeri al Partidului Șor, un cetățean rus și o asociație obștească din Moscova.
  • Pe Instagram este popular o postare a tv8.md despre solicitarea Patriarhului Kiril al Moscovei și al Rusiei a cerut o încetare a focului și un armistițiu de Crăciunul pe stil vechi în Ucraina, precum și în Donbass și în alte regiuni în care au loc ostilități.
XS
SM
MD
LG