Linkuri accesibilitate

România: de ce investesc partidele masiv în afișajul pre-electoral?


Cele mai mari sume au fost plătite din banii publici de PNL și PSD pentru campania stradală a lui Klaus Iohannis, respectiv Viorica Dăncilă, pe locul trei se situează Dan Barna, iar pe locul al patrulea este Theodor Paleologu.

Perioada de precampanie nu este strict reglementată din punct de vedere legal, iar partidele folosesc banii publici pentru a-și lansa candidații printr-un afișaj outdoor/stradal agresiv. Formațiunile politice profită de vidul din legislație care nu le interzice să își monteze bannere cât un bloc sau pe fiecare stâlp de pe principalele bulevarde. De asemenea, în perioada de lansarea oficială a competiției electorale apar corturile de campanie, în care se strâng semnăturile necesare candidaturii la prezidențiale. Pentru a putea candida, fiecare pretendent a trebuit să adune 200.000 de semnături.

De la precedenta campanie electorală, cea din 2014, legea s-a modificat substanțial. Dacă în urmă cu cinci ani, candidații la alegerile prezidențiale puteau avea în campanie bannere uriașe, acest lucru a fost interzis prin noua lege electorală. În timpul campaniei electorale, care este reglementată la doar 30 de zile înaintea primului tur de scrutin, candidații pot avea doar afișe de dimensiuni reduse, care să fie lipite în locuri special amenajate.

De aceea, partidele au furat startul campaniei și au băgat sume mari de bani în afișajul outdoor în perioada de precampanie. Data oficială a începerii campaniei electorale a fost 12 octombrie, iar înainte de acest moment figurile candidaților au putut să fie văzute pe blocuri, diferite clădiri sau pe stâlpi. După 12 octombrie, toate bannerele au dispărut, fiind interzise prin lege.

Cât au investit partidele în acest afișaj pre-electoral aflați aici.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG