Linkuri accesibilitate

Exerciții militare în regiunea Moscovei: prudență sau propagandă de război?


O imagine de pe rețelele de socializare arată cum este instalat un sistem de rachete Panțir pe acoperișul clădirii Ministerului rus al Apărării din Moscova.
O imagine de pe rețelele de socializare arată cum este instalat un sistem de rachete Panțir pe acoperișul clădirii Ministerului rus al Apărării din Moscova.

Ministerul rus al Apărării a declarat la 21 ianuarie că a organizat un exercițiu de antrenament în regiunea Moscovei privind respingerea atacurilor aeriene asupra unor instalații militare industriale și administrative. 

Ministerul a anunțat exercițiul printr-un comunicat, precizând că acesta a implicat un sistem de rachete antiaeriene S-300. Tema exercițiului a fost respingerea, „în timpul unui marș, a unui atac inamic asupra unui convoi militar", se arată în declarație.

Ministerul informează că la exercițiu au luat parte 150 de soldați, dar nu a precizat unde în regiunea Moscovei a avut loc antrenamentul.

Exercițiul a avut loc la câteva zile după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini în care se vede cum sunt instalate sisteme de apărare antiaeriană pe acoperișul clădirii Ministerului rus al Apărării din Moscova și în alte locuri din apropierea orașului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze imaginile. Întrebat dacă fotografiile indică faptul că Rusia este îngrijorată că Moscova ar putea fi o țintă, el a trimis întrebările către Ministerul Apărării. „Ei sunt responsabili pentru securitatea națională în general și a capitalei în special, prin urmare este mai bine să întrebați Ministerul Apărării despre toate măsurile care sunt luate", le-a spus Peskov reporterilor la 20 ianuarie. Comisia pentru apărare din Duma de Stat a calificat fotografiile și videoclipurile drept falsuri.

Manipulare de război?

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat într-un raport din 20 ianuarie că posibila desfășurare a sistemelor de apărare aeriană la Moscova nu se leagă neapărat de amenințarea cu un atac din partea Ucrainei, ci că, cel mai probabil, se bazează pe alte motive, de politică internă.

„Kremlinul a amplasat probabil sistemele de apărare aeriană la Moscova pentru a crea impresia că războiul este o amenințare imediată pentru publicul rus", a declarat ISW, are are sediul în SUA. Institutul a adăugat că este puțin probabil ca Kremlinul să creadă că Ucraina ar viza Moscova, dar este probabil ca Kremlinul să se fi angajat în aceste activități „pentru a pregăti spațiul informațional intern rusesc pentru un război prelungit în Ucraina și pentru alte sacrificii”.

Informațiile despre desfășurarea sistemelor de apărare aeriană la Moscova pot demonstra, de asemenea, intenția autorităților ruse de a face o paralelă cu cel de-al Doilea Război Mondial, prezentând Ucraina ca o țară care reprezintă o amenințare reală pentru Rusia după cum amenința Germania nazistă URSS-ul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat ISW.

În felul acesta, probabil, Kremlinul vrea să-și asigure susținerea populară pentru efortul de război și pentru orice mobilizare ulterioară prezentând „în mod absurd Ucraina ca o amenințare la adresa Moscovei și a întregului teritoriu central rusesc cam cum a făcut cu Germania nazistă în timpul invaziei sale asupra Uniunii Sovietice",susțin experții institutului.

Fotografiile și videoclipurile care arată cum sunt instalate sisteme de rachete antiaeriene pe acoperișurile din centrul Moscovei și din apropierea reședinței președintelui Vladimir Putin din Novo-Ogariovo, precum și din apropierea aeroportului Ostafievo au început să apară pe rețelele de socializare rusești în primele zile ale acestei săptămâni.

Unul dintre sisteme, Panțir S-1, a fost instalat pe heliportul clădirii principale a Ministerului rus al Apărării, dar data instalării sale nu a putut fi stabilită. Anterior, noi sisteme de apărare aeriană S-400 au fost văzute la periferia Moscovei.

Relatările referitoare la instalarea sistemelor de apărare antiaeriană pe acoperișurile clădirilor din Moscova făceau referire la atacurile cu drone de luna trecută asupra aerodromurilor militare rusești de lângă Riazan și Saratov, la sute de kilometri de câmpul de luptă din Ucraina.

XS
SM
MD
LG