Linkuri accesibilitate

Există un asemenea partid! Partidul Consolidării!


Fostul premier Ion Chicu (arhiva)

Relitatea (ireală), comentată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Ion Chicu a zis, Ion Chicu a făcut! Grupul de iniţiativă pentru înregistrarea Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, din care face parte şi fosta ministră a sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, e creat. Există un început, dar ce va fi mai departe numai Dumnezeu ştie.

Sincer să fiu, un nou partid acum, când ne mor zilnic câte 40 concetăţeni, se potriveşte ca nuca-n perete. De partide avem noi acum nevoie sau de vaccinuri? Viorica Dumbrăveanu ar fi muncit mai bine pe post de ministră decât într-o funcţie partinică.

Şi denumirea partidului mi se pare nereuşită, fadă, banală. Aici cam toţi polticienii, din 1991, ne-au împuiat urechile cu discursuri sterile despre Dezvoltare şi Consolidare. Şi-apoi, ce fel de consolidare vrei tu, dacă îţi faci un partid nou?

Senzaţia mea, de la o parte, e că Ion Chicu şi coechipierii săi habar nu au ce fel de partid au creat. Aflu că scopul principal al noului partid e integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Şi îl citez mai departe pe Ion Chicu: “Îmbunătățirea condițiilor de viață în Ţară este posibilă prin restabilirea ordinii stricte, în deplină concordanță cu principiile statului de drept. Într-un stat democratic și puternic nu există corupție, nu există încălcarea drepturilor omului și nici dezmăț politic și administrativ…”

Citesc şi nu înţeleg mare lucru. Şi nu doar pentru că am auzit aceste idei de mii de ori. Cum îşi imaginează Ion Chicu că va devein un colos al integrării europene după ce a fost tutelat de PSRM? Şi oare de ce nu a “restabilit ordinea strictă” şi de ce nu a eradicat corupţia în perioada în care era prim-ministru? Repet, nu înţeleg mai nimic. Poate peste o vreme o să mă lămuresc şi o să revin cu un text.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG