Linkuri accesibilitate

Experții în sănătate cer autorităților să urmărească cum sunt respectate restricțiile antiepidemice


Imagine generică
Imagine generică

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat înăsprirea restricțiilor pentru a limita răspândirea COVID-19. Decizia s-a luat la Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, în timp ce parlamentul ezită să examineze propunerile de a introduce starea de urgență din cauza numărului ridicat de cazuri noi de infectare și înmulțirii dramatice a deceselor. O dată cu pandemia avansează și campania de imunizare, astăzi la Chișinău ajungând primele vaccinuri Pfizer/BioNTec donate de platforma COVAX. R

Experții în sănătate cer autorităților să urmărească cum sunt respectate restricțiile antiepidemice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Majorității raioanelor din Republica Moldova li s-a atribuit cod roșu de alertă epidemiologică, asta însemnând că în ultimele două săptămâni rata de infectare a depășit cifra de 100 de contaminări la 100 de mii de cetățeni. Potrivit autorităților din sănătate, în Municipiul Chișinău limita instituirii codului roșu a fost depășită de 14 ori, o situație alarmantă fiind și la Anenii-Noi, Ialoveni, Strășeni și Briceni.

Cel mai îngrijorător însă, așa cum a precizat premierul interimar Aureliu Ciocoi, este creșterea numărului pacienților în stare foarte gravă. În consecință, membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică au decis să scurteze programul de lucru al centrelor comerciale și a magazinelor, cu excepția celor alimentare, până la ora 18. Piețele se vor închide la ora 15 iar restaurantele la opt seara.

Premierul Aureliu Ciocoi
Premierul Aureliu Ciocoi

Aureliu Ciocoi spune că a pledat pentru sistarea generală a procesului de învățământ, însă membrii comisiei pentru sănătate publică au delegat această responsabilitate managerilor școlari și administrațiilor locale:

„Totuși există localități unde situația epidemiologică este, de bine, de rău, nu atât de gravă. Prin urmare, va rămâne la discreția directorilor de instituții de învățământ, instituțiilor preșcolare, să decidă de comun acord cu primarii dacă sistează procesul de învățământ, inclusiv pentru clasele primare, sau există condițiile necesare pentru a continua studiile cu prezența fizică.”

Rodica Gramma
Rodica Gramma

Premierul interimar a precizat că structurile de control vor fi antrenate masiv pentru a verifica respectarea restricțiilor. Este o atenționare tradițională, care nu funcționează, spune experta în sănătate, Rodica Gramma.

Ea crede că oricât de dure ar fi, restricțiile nu-și vor face efectul până când autoritățile nu vor veghea real respectarea lor:

„Da, se adună și spun că trebuie să creștem restricțiile, oare asta este problema, să mai înăsprim niște restricții care nu se respectă? Sau să ne așezăm la masă toți, toți partenerii, inclusiv din audiovizual, poliția și ceilalți care sunt implicați, dar nu vor să fie implicați, și avem ce avem.

Restricțiile trebuie înăsprite, dar haideți să vedem cum ele sunt verificate și cine le verifică...

Am declarat, am închis toată țara, am bătut scândura în ușă și ce facem mai departe? Noi peste tot facem activități pentru bifă, absolut.”

Rodica Grama crede că ameliorarea situației pandemice depinde momentan de asumarea gestionării crizei, nu doar la nivel declarativ și de continuarea imunizării populației.

Astăzi, prin platforma Covax, Republicii Moldova i-au fost livrate 24 570 de doze de vaccin Pfizer, urmând ca acesta să fie distribuit pentru imunizare începând de mâine, a spus premierul interimar Aureliu Ciocoi. El a anunțat că luni, 22 martie autoritățile din sănătate vor primi 21 600 de doze AstraZeneca, la fel prin intermediul Platformei Covax, urmând ca peste o lună să mai ajungă o partidă de 72 de mii de seruri AstraZeneca.

Între timp, administrația de la Tiraspol ține în depozite cele 2410 doze de vaccin AstraZeneca, transmise de Chişinău regiunii transnistrene, doze care vin din donațiile României și platformei Covax. Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski spune că așteaptă în continuare vaccinul rusesc Sputnik V, promis de Moscova încă la începutul anului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG