Linkuri accesibilitate

Experții americani spun că Ucraina rezistă și că Rusia este tot mai slăbită și izolată


Vladimir Putin, singur la slujba de Crăciun ținută la Kremlin, 7 ianuarie 2023
Vladimir Putin, singur la slujba de Crăciun ținută la Kremlin, 7 ianuarie 2023

Experți americani sunt de părere că Vladimir Putin are opțiuni din ce în ce mai reduse să diminueze sprijinul occidental pentru Ucraina.

Joseph Dresen, expert la Instituția Wilson spune că „Rusia este într-o situație proastă. Situația a fost rea de un timp și se înrăutățește mai mult”.

Experții americani: Ucraina rezistă. Rusia este tot mai slăbită și izolată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Spre surprinderea lui Putin, ucrainenii au rezistat cu succes în fața ocupației și Occidentul a dat dovadă de mai multă coeziune, în apărarea Ucrainei, deși conflictul a avut și are un impact negativ asupra economiilor respective. „Am auzit de-acum în repetate rânduri că vom sprijini Ucraina, indiferent cât timp ne va lua”- a spus ministrul american al apărării Lloyd Austin, continuând: „Din ceea ce văd aliații și partenerii noștri cred la fel. Rămânem uniți în eforturile noastre”.

Moscova a încercat să submineze determinarea Occidentului prin atacuri cibernetice, blocade care să împiedice exportul de produse agricole, înghețând anumite livrări de gaze către Europa și amenințând că va provoca „îngheț” pe întreg continentul. Dar o iarnă relativ caldă până acum, la care se adaugă măsuri luate de autoritățile occidentale i-au dejucat planurile liderului de la Kremlin.

Brian Whitmore, de la Atlantic Council crede că „Rusia nu mai are mijloace să proiecteze o imagine de forță, niciunde, acum”. Expertul mai arată că rușii au sperat că Europa va tremura de frig toată iarna, ceea ce nu este cazul. „Ei mizează că determinarea Occidentului va descrește, și asta nu se întâmplă deocamdată și nici nu cred că se va întâmpla”. La asta s-a adăugat faptul că Rusia a pierdut relațiile economice cu Occidentul, după ce de decenii le cultivase și este eliminată din sisteme financiare occidentale.

Faptul că Rusia nu mai este integrată în sistemele informaționale occidentale i-a redus și capacitatea de a crea probleme. În condițiile în care Moscova are atât de multe probleme în campania militară din Ucraina, experți nu cred că Putin o va extinde și în alte părți. „Nu sunt deloc îngrijorat” - susține Whitmore continuând: „Cred că trebuie să ținem ochii deschiși și să fim vigilenți, dar cred că este puțin probabil ca rușii să creeze probleme în alte părți, fie în fostul spațiu sovietic, fie în alte regiuni”.

XS
SM
MD
LG