Linkuri accesibilitate

Explainer | Alegerile americane la jumătate de mandat


Președintele Donald Trump aruncă o șapcă cu lozinca electorală „Păstrați America mare” la un miting electoral în statul Michigan, 30 octombrie 2020.
Președintele Donald Trump aruncă o șapcă cu lozinca electorală „Păstrați America mare” la un miting electoral în statul Michigan, 30 octombrie 2020.

La doi ani după ce președintele Statelor Unite Joe Biden a ajuns la putere în urma unuia din cele mai intense scrutinuri la care a asistat vreodată Washingtonul, toți ochii sunt acum pe următorul proces electoral național, alegerile la jumătate de mandat care au loc marți 8 noiembrie.

Biden nu va candida pentru realegerea sa în 2024, dar candidații care luptă pentru poziții mai mari sau mai mici - de la comisar local la senator american - așteaptă cu nerăbdare rezultatele alegerilor la jumătate de mandat.

În timp ce candidații Democrați și Republicani se află la finalul campaniei electorale, iată un ghid pentru ce anume este în joc.

Ce sunt alegerile la jumătate de mandat?

Alegătorii americani aleg la fiecare doi ani cine obține majoritatea în ambele Camere ale Congresului - și dacă președintele va fi capabil să-și ducă la bun sfârșit inițiativele, sau, dimpotrivă, opoziția va putea să respingă inițiativele președintelui.

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților sunt scoase la concurs, și 35 din cele 100 ale senatului.

Sunt scoase la bătaie și funcțiile de guvernator în 36 de state, și de asemenea au loc alegeri pentru parlamentari, secretari de stat și procurori-generali la nivel de stat.

Cursa electorală

Într-un scrutin la jumătate de mandat tipic, partidul de la Casa Albă suferă pierderi de două cifre în Cameră - o medie de 26 de la al Doilea Război Mondial - și în jur de patru locuri la Senat, pentru că electoratul dorește o verificare a puterii președintelui.

Pentru cea mai mare parte a lui 2022, indicatorii tradiționali au arătat că lucrurile se petrec ca de obicei, cu popularitatea lui Biden în jur de 40%, pandemia târâindu-se în al treilea an, și inflația la cea mai înaltă rată din ultimii 40 de ani.

Democrații au fost încurajați de o schimbare radicală a perspectivei politice susținută în vară de o serie de realizări legislative ale lor, de restricții nepopulare impuse de Republicani dreptului la avort și scăderea prețurilor la carburanți.

Sondajele arată însă încă o dată o victorie decisivă a Republicanilor.

Analiștii neutri se așteaptă la un câștig al Republicanilor în Camera Reprezentanților de cam 15-25 de locuri - suficiente ca să obțină din nou confortabil controlul asupra acestei camere.

Senatul rămâne o chestiune nesigură. Analiștii văd o mică balansare spre Republicani, sau continuarea unui raport de 50-50 cel mai probabil, ceea ce înseamnă că Democrații ar putea păstra controlul Camerei cu votul decisiv al vicepreședintei Kamala Harris.

Avortul și alte teme de campanie

Ambele partide recunosc că drepturile reproductive au animat angajamentul Democraților ca nici o altă chestiune, după ce Curtea Supremă a anulat în iunie dreptul federal la avort.

Unii republicani au vorbit despre planul de a interzice pe plan național a avortului după 15 săptămâni de sarcină, dacă recâștigă Congresul.

Asta în ciuda faptului că 85% dintre americani consideră că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în anumite circumstanțe, potrivit unui sondaj Gallup.

Importanța chestiunii s-a diminuat însă din vară, și este acum în urma unor teme ca inflația, infracționalitatea și imigrația, între prioritățile declarate ale alegătorilor.

Chestiunile economice sunt de asemenea un factor mai important decât dreptul la vot și democrația, potrivit tuturor sondajelor realizate recent.

Republicanii se concentrează pe a-i înfățișa pe Democrațidrept „blânzi cu infracționalitatea” în multe din așa-numitele swing states (statele indecise), și le reamintesc alegătorilor de cifrele record la imigrație, de rata înaltă a inflației, în ciuda scăderii prețurilor la combustibil.

Democrații pariază pe legislația Casei Albe pentru sporirea producției interne, pe abordarea fermă a chestiunilor legate de schimbările climatice și scăderea prețului la medicamente.

Factorul Trump

La fel ca Joe Biden, fostul președinte Donald Trump nu e [încă, n.red.] în cursa electorală, dar rămâne o durere de cap pentru Republicani, atât din cauza problemelor sale cu justiția, care s-au înmulțit ca ciupercile, cât și din pricina candidaților pe care a ales să-i susțină.

Chestiunea care i-a lăsat pe mulți aproape fără suflare în ultimele luni e numărul mare de secrete guvernamentale găsite la clubul său Mar-a-Lago din Florida, în cadrul unei percheziții a Biroului Federal de Investigații (FBI)

O anchetă civilă asupra finanțelor familiei sale, o anchetă penală asupra încercărilor de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 și valul de acuzații de conduită necorespunzătoare la audierile privind insurecția de la Capitoliu din 2021, toate acestea i-ar putea descuraja pe Republicanii moderați să iasă la vot, crede corespondentul la Washington al agenției France Presse.

Între timp, Trump s-a inserat în campania electorală, anunțând că sprjină mai mult de 200 de candidați, cei mai mulți susținători ai teoriei conspirației legate de scrutinul prezidențial din 2020 și candidați de extremă-dreapta din statele indecise.

Mai mulți Republicani de rang înalt au deplâns calitatea candidaților pentru Senat sprijiniți de Trump, deși toți rămân competitivi, se spune în încheierea relatării France Presse.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG