Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce este Cisiordania


Creștini palestinieni din satul Jifna, la nord de Ramallah, in Cisiordania, își exprimă solidaritatea cu palestinenii din Gaza la 23 octombrie 2023, pe fondul luptelor dintre Forța de Apărare Israeliană și milițiile Hamas. (Foto: AFP)
Creștini palestinieni din satul Jifna, la nord de Ramallah, in Cisiordania, își exprimă solidaritatea cu palestinenii din Gaza la 23 octombrie 2023, pe fondul luptelor dintre Forța de Apărare Israeliană și milițiile Hamas. (Foto: AFP)

Războiul dintre Israel și gruparea Hamas a readus în discuție termeni care ar putea crea confuzie. Europa Liberă explică ce este Cisiordania și ce rol are în actualul conflict.

Israelul a folosit duminică avioane de luptă pentru a bombarda Cisiordania, pentru prima dată din anii 2000 încoace.

Armata israeliană spune că atacul aerian asupra taberei de refugiați din orașul Jenin a vizat o celulă teroristă care plănuia să reproducă masacrele din comunitățile de la graniță comise de Hamas pe 7 octombrie.

Aviația israeliană a bombardat o moschee în care s-ar fi aflat membri ai Hamas și Jihadului Islamic. Doi palestinieni au fost uciși, potrivit ministerului palestinian al Sănătății.

Cisiordania - localizare și populație

Cisiordania este unul dintre cele două teritorii care formează împreună cu Fâșia Gaza, statul Palestina, recunoscut, în prezent, de 138 de țări dintre cele 193 care fac parte din Organizația Națiunilor Unite.

Cele două teritorii palestiniene sunt despărțite de teritoriul Israelului.

Ramallah servește drept capitală de facto a statului Palestina, dar capitala proclamată este Ierusalimul de Est (orașul vechi). Împreună cu așezările din împrejurimi are o populație de peste 150.000 de oameni.
Ramallah servește drept capitală de facto a statului Palestina, dar capitala proclamată este Ierusalimul de Est (orașul vechi). Împreună cu așezările din împrejurimi are o populație de peste 150.000 de oameni.

Conflictul recent, cu rădăcini în războaiele palestiniano-israeliene care au decurs de-a lungul ultimelor șapte decenii, a dus la situația ca granițele teritoriului palestinian să fie contestate.

Cunoscută în limba engleză ca „West Bank” („Malul de vest”), Cisiordania se află la vest de Iordania, cele două fiind delimitate în nord și centru prin râul Iordan, iar în partea sudică de Marea Moartă. În nord, est și sud se află Israel.

Cisiordania, unde trăiesc peste trei milioane de oameni, majoritatea musulmani sunniți, este cel mai mare dintre cele două teritorii palestiniene, cu o suprafață de puțin peste 5.600 de kilometri pătrați.

Fâșia Gaza, celălalt teritoriul palestinian, are o suprafață de circa 360 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2,1 milioane de oameni.

În Cisiordania, conform datelor de anul trecut, trăiesc și aproximativ 468.000 de coloniști israelieni.

Apariția acestor colonii începând cu anii 1960 reprezintă unul dintre punctele-cheie ale conflictului.

De la Imperiul Otoman la controlul britanic

Cisiordania de azi este locuită de aproximativ 3.500 de ani și a fost dominată, de-a lungul istoriei, de mai multe popoare.

La începutul secolului al XVI-lea, făcea parte din Imperiul Otoman.

În secolul al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, a căzut în mâinile forțelor britanice și a devenit parte a Mandatului britanic al Palestinei.

În urma războiului arabo-israelian din 1948, Cisiordania a fost capturată de Transiordania (redenumită ulterior Iordania) și a fost anexată, în 1950, ca parte a acestui stat.

Cisiordania a fost capturată de Israel în Războiul de Șase Zile din 1967, cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

Teritoriul actual, cu excepția Ierusalimului de Est, mai este cunoscut în Israel și sub numele biblic de Iudeea și Samaria.

Acordurile de la Oslo, semnate între 1993 și 1999, au dus printre altele la apariția Autorității Palestiniene, al cărei președinte actual este Mahmoud Abbas.

Autoritatea Palestiniană (AP) exercită controlul de jure asupra celei mai mari părți a teritoriului Cisiordaniei și în Fâșia Gaza, unde controlul de facto îl are, în momentul de față, Hamas.

Israelul a transferat atunci către AP responsabilitatea civilă și de securitate pentru multe zone populate de palestinieni din Cisiordania, precum și din Fâșia Gaza.

Cisiordania a fost împărțită, prin aceleași acorduri, în trei zone: una administrată în totalitate de Autoritatea Palestiniană, alta administrată în totalitate de Israel și o a treia cu control comun până la încheierea unui acord permanent între Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și Israel.

Din 1994, Autoritatea Palestiniană a administrat părți din Cisiordania aflate sub controlul său, în principal marile orașe cu populație palestiniană și zonele imediat învecinate acestora.

Aproximativ 60% din Cisiordania rămâne în prezent sub control civil și militar israelian total, ceea ce împiedică circulația persoanelor și a bunurilor pe teritoriu.

Hamas vs. Fatah

În anul 2000 a început o intifada sau o revoltă violentă în teritoriile palestiniene, iar în 2001 negocierile pentru un acord permanent între OEP și Israel cu privire la chestiunile legate de statutul final au intrat în impas.

Încercările ulterioare de a relua negocierile directe nu au dus la progrese în ceea ce privește stabilirea statutului final al zonei respective.

Ultima dată, AP a organizat alegeri naționale în 2006, când Mișcarea de Rezistență Islamică (HAMAS) a câștigat majoritatea mandatelor în Consiliul Legislativ Palestinian (CLP).

Fatah, facțiunea politică palestiniană dominantă în Cisiordania, și Hamas nu au reușit să mențină un guvern de unitate, având deseori ciocniri violente între susținătorii lor.

În iunie 2007, Hamas a preluat prin violență toate instituțiile militare și guvernamentale ale Autorității din Fâșia Gaza.

În decembrie 2018, Curtea Constituțională palestiniană a dizolvat Consiliul Legislativ Palestinian. În ultimii ani, Fatah și Hamas au avut mai multe încercări de reconciliere, însă facțiunile nu au reușit să pună în aplicare acordurile.

Preluat de pe pagina Europa Liberă România. Surse: MAE, Encyclopædia Britannica, CIA World Factbook
XS
SM
MD
LG