Linkuri accesibilitate

Explainer | Cum își pot recupera banii pasagerii, în cazul anulării zborurilor  


Începând cu luna februarie, Air Moldova a anulat mai multe zboruri, iar recent compania a anunțat că toate zborurile au fost suspendate
Începând cu luna februarie, Air Moldova a anulat mai multe zboruri, iar recent compania a anunțat că toate zborurile au fost suspendate

Circa 70.000 de bilete au fost anulate de Air Moldova în ultimile două luni, potrivit estimărilor Autorității Aeronautice Civile. În acest răstimp, autoritatea a primit peste 400 de e-mailuri și peste 1.600 de apeluri telefonice de la pasagerii care au avut de suferit de pe urma anulării zborurilor.

Deocamdată, nu se știe câți dintre pasagerii păgubiți și-au primit banii înapoi. Operatorul aerian a avut termen până la data de 2 mai pentru a returna banii pasagerilor pentru zborurile anulate până în 29 aprilie. Pe 3 mai, Autoritatea Aeronautică Civilă a început să verifice cum a fost executată această prescripție privind la respectarea drepturilor consumatorilor.

Săptămâna trecută, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a efectuat un control inopinat la Air Moldova și a constatat mai multe încălcări privind rambursarea banilor. Mai exact, operatorul rambursa costul biletului în decurs de o lună, și nu într-o săptămână, așa cum prevăd normele legale.

De asemenea, compania nu a informat în scris pasagerii despre modalitățile de compensare și nu le-a oferit mese, băuturi, cazare sau transport până la locul de cazare celor care au ratat zborurile.

Prin urmare, compania a fost sancționată pentru „utilizarea de practici comerciale înșelătoare”. Potrivit Codului Contravențional, această încălcare se pedepsește cu o amendă între 3.000 și 6.000 de lei.

În cât timp sunt returnați banii?

Începând cu luna februarie, Air Moldova a anulat mai multe zboruri, iar acum o zi compania a anunțat că toate zborurile au fost suspendate. Autoritatea Aeronautică Civilă a îndemnat pasagerii să-și revendice drepturile, solicitând operatorului aerian rambursarea costului biletelor.

Pasagerii pot alege:

  • rambursarea, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție;
  • redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, cât mai repede posibil;
  • redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului.

Pasagerii pot trimite solicitările și reclamațiile companiei aeriene, iar, în cazul unui răspuns nesatisfăcător, Autorității Aeronautice Civile.

„Îndemn toate persoanele fizice care vor solicita rambursarea costului biletului să depună un demers către Air Moldova. Suma totală a biletului trebuie să fie rambursată în termen de maxim șapte zile. În cazul în care banii nu vor fi reîntorși, îndemn persoanele să se adreseze Autorității Aeronautice Civile”, a explicat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Cine și în ce condiții poate primi compensații?

Pasagerii au dreptul să primească o compensație, dacă nu au fost informați despre anularea zborului cu cel puțin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută în bilet. Valoarea compensațiilor este de:

  • 250 de euro pentru zborurile la o distanță de 1.500 de km sau mai puțin;
  • 400 de euro pentru zborurile la o distanță de 1.500-3.500 de km;
  • 600 de euro pentru zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

Compensația se achită în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau, cu acordul pasagerului, în bonuri de călătorie sau alte servicii.

De ce au fost anulate zborurile?

Operatorul aerian național Air Moldova a ajuns în prag de faliment, pentru că are conturile blocate din cauza datoriilor. Compania nu are bani acum pentru a achita salariile angajaților, serviciile Aeroportului Internațional Chișinău, deservirea și alimentarea cu combustibil a aeronavelor contractate și datoriile față de toți prestatorii de servicii.

Pe 2 mai, compania a anunțat că a cerut în instanță acordul să facă „o restructurare accelerată” pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul. Restructurarea i-ar permite să atragă investiții de 50 de milioane de dolari. Până la pronunțarea deciziei instanței, compania a suspendat toate zborurile și vânzarea biletelor.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG