Demersul întreprinderii a fost adresat pe 22 decembrie 2022 și a fost publicat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe 3 februarie curent. Potrivit solicitării, furnizorul de agent termic vrea ca tariful la căldură să fie majorat de la 2.854 la 3.636 de lei pentru o gigacalorie sau cu circa 22%. De asemenea, întreprinderea cere ca tariful la energia electrică produsă să crească de la 4,43 de lei/kWh la 5,51 de lei/kWh.
După apariția acestor informații în spațiul public, ANRE a emis un comunicat în care precizează că „va examina detaliat și minuțios” solicitarea producătorului de energie termică și electrică. În același timp, autoritatea de reglementare promite că va aproba majorarea tarifele doar în cazul în care există premise „financiar-economice pe deplin argumentate și justificate, asigurând un echilibru corect între protecția intereselor consumatorilor finali și sustenabilitatea funcționării sistemului termoenergetic”.
Care a fost ultima majorare a tarifelor?
Solicitarea Termoelectrica vine la doar trei luni după o creștere cu circa 25% a acestor tarife. Începând cu 1 octombrie 2022, căldura s-a scumpit de la 2.169 la 2.854 de lei pentru o gigacalorie, iar curentul - de la 3,35 la 4,54 de lei/kWh. Termoelectrica ceruse atunci tarife mai mari decât cele aprobate de ANRE: 2.921 de lei pentru o gigacalorie și 4,81 de lei/kWh.
Agenția și-a argumentat decizia prin faptul că gazele naturale (materia primă principală pentru funcționarea centralelor) s-au scumpit cu 50% față de luna ianuarie 2022, iar rata inflației a ajuns la aproape 22% față de circa 7%, cât era la începutul anului trecut.
Ce s-a schimbat din octombrie până acum?
În afară de gaze naturale, Termoelectrica utilizează, din octombrie 2022, în procesul de producție și păcură, după ce concernul rus Gazprom a redus cu 30% livrările, generând un deficit de gaze naturale în R. Moldova. Întreprinderea a cumpărat, în lunile octombrie-decembrie, 62.000 de tone de păcură pentru care a achitat peste 98 de milioane de dolari.
Furnizorul susține că, din septembrie 2022, costurile aferente de producție (care au un impact de aproape 90% în formarea tarifului la agent termic) au crescut de la 3,27 miliarde la 4,12 miliarde de lei.
Potrivit informațiilor prezentate de Termoelectrica, cel mai mult s-au scumpit resursele energetice primare. Cheltuielile întreprinderii pentru procurarea acestora s-au majorat de circa 2,3 ori, ajungând la 133,24 milioane de lei. Asta după ce, de la 1 octombrie 2022, tariful la gaze naturale pentru agenții economici a crescut cu peste 40%, de la circa 15 lei la peste 25 de lei pentru un metru cub de gaze.
Întreprinderea argumentează că, luând în calcul aceste costuri de producție, tariful la căldură ar trebui să fie de 3.175 de lei pentru o gigacalorie, mai mare cu circa 300 de lei decât acum.
Termoelectrica asigură cu agent termic consumatorii din municipiul Chișinău și produce 10-15% din necesarul de energie electrică al R. Moldova.
Vor fi compensate noile majorări?
Europa Liberă l-a întrebat pe ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, dacă există suficienți bani pentru a compensa posibilele majorări de tarife pentru consumatori.
„Noi am analizat diferite scenarii în momentul când am luat deciziile. Vom examina noile tarife. Guvernul se va asigura că toate persoanele care sunt înregistrate în sistem vor fi compensate”, a răspuns ministrul.
În prezent, peste 600.000 de persoane beneficiază de compensații la facturile pentru energie. Ajutorul pe care îl primesc consumatorii este acoperit din fondurile Uniunii Europene oferite R. Moldova.
Pentru anul 2023, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice este de 5 miliarde de lei.