Dintr-un studiu recent al Centrului de monitorizare, analiză şi strategie - CeMas (Center für Monitoring, Analyse und Strategie) rezultă că o sumedienie de teorii conspiraţioniste au găsit un larg spaţiu de rezonanţă în Austria şi în Germania.
În spaţiul lingvistic german, se arată în studiul citat, au fost preluate şi adaptate tezele răspândite iniţial de mişcarea americană, autointitulată, Q-Anon. Legendele centrale al acestei mişcări se bucură de o audienţă crescândă în rândurile unor partide şi organizaţii radicale de dreapta, ca de exemplu Alternativa pentru Germania (AfD) sau Partidul aşa-zis Liberal din Austria (FPÖ – Freiheitliche Partei Österreichs). Atît susţinătorii AfD, cît şi cei ai partidului care în Austria a preluat în denumirea sa termenul neoaş german „freiheitlich” - ca sinonim pentru „liberal” – cred în legende într-o proporţie de 43,64 procente.
Un loc de frunte în aceste teme obscure ocupă teza că ţările – în cazul de faţă Germania şi Austria – sunt, de fapt, guvernate de forţe oculte, străine, iar guvernele, mass-media şi lumea financiară sînt controlate de către un grup restrîns. Ca o consecinţă a acestei situaţii, adevăraţii patrioţi ar avea datoria să-şi apere ţara. Unii nu exclud nici folosirea unor metode violente pentru a-şi salva ţara ameninţată.
Ar mai fi de remarcat că din această categorie de persoane fac parte şi antivacciniştii militanţi, cei care resping mass-media publică şi cei care cred că se pregăteşte acum aşa-numita „mare resetare” şi instaurarea unui guvern mondial.
Desigur, există şi un număr de persoane apropiate unor partide democratice care împărtăşesc teorii conspiraţioniste, dar nu într-o proporţie atît de mare ca susţinătorii partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Potrivit unei statistici ai Centrului de monitorizare, analiză şi strategie - CeMas, 9,41 la sută dintre susţinătorii Partidului Stîngii (Die Linke) au o atitudine favorabilă faţă de idei conspiraţioniste. Atitudini similare s-au constatat într-o proporţie de 8,57 la sută şi la social-democraţi, 7,46 la sută la liberali, 6,65 la sută la creştini-democraţi şi 3,70 la sută la ecologişti.
Invazia din Ucraina a produs o accentuare şi radicalizare a acestor teze nu tocmai noi. Internetul şi reţelele de socializare au devenit cea mai importantă sursă de răspîndire a tezelor adaptate la noua situaţie. Un loc de frunte în acest context îl ocupă postările pe canalul Telegram, urmărite de sute de mii de abonaţi.
Poziţionarea ideologică faţă de război nu este unitară, precum arată o altă analiză a Centrului de monitorizare CeMas. Din cele zece platforme Telegram, cu cei mai mulţi abonaţi, se desprinde că aproape toate se situiază de partea lui Putin. Tematica se suprapune.
Teza cea mai răspîndită este că Putin a reacţionat faţă de provocările Occidentului şi ale alianţei NATO. Pe un canal se răspândea dezinformarea lansată de regimul lui Putin privind „denazificarea” Ucrainei şi regimul fascist instalat la Kiev de către occidentali. Nu lipsesc nici aserţiunile legate de laboratoarele biologice secrete, finanţate de americani.
Platformele coordonate de cunoscuţi conspiraţionişti germani, ca Boris Reitschuster şi Oliver Janich, se situează de partea cealaltă, condamnând acţiunea regimului lui Putin. Janich integrează războiul de agresiune în viziunea sa globală, antisemită, susţinând că în fruntea Rusiei şi Ucrainei se află grupări evreieşti. În opinia lui, acestea acţionează în numele aşa numitei „conspiraţii evreieşti mondiale”.
În consecinţă, războiul nu ar fi nimic altceva, decât o confruntare pentru supremaţie teritorială, izbucnită în interiorul acestui grup. Semnificativ pentru dinamică acestor teze absurde, orientate în mai multe sensuri, este şi aprecierea teoreticianului rus Alexandr Dughin ca parte a consporaţiei evreieşti.
În realitatea, Dughin este un teoretician ultranaţionalist rus, care pledează pentru crearea aşa numitului spaţiu euro-asianic. Teoria sa este inspirată din scrierile germanului pro-nazist, Carl Schmitt, şi a fost preluată şi interiorizată, după anul 2000, şi de Noua Dreaptă occidentală.
Conexarea corona-pandemiei cu războiul joacă în acest context un rol semnificativ pentru teza că ar fi vorba despre fenomene declanşate de forţe oculte, cu scopul de a instala „noua ordine mondială”.
Toate aceste teze au şi adepţi în România. Un cadru didactic universitar din Craiova, de exemplu, autor al unei cărţi despre Herta Müller, postează pe Facebook um amalgam de aserţiuni, îndemnându-şi cei peste 10.000 de „prieteni” să profite de „picăturile de libertate pe care le-au [mai] îngăduit stăpânii”.
Profesorul din Craiova, un propagandist al „resetării” postează şi înregistrări video de la aşa-zisele demonstraţii pentru libertate ale anti-vacciniştilor din Germania. Tot el susţine, în conformitate cu internaţionala conspiraţioniştilor, că „SUA au încercat din răsputeri să declanșeze un conflict global de proporții, dar cu mâna altora” [...). Taberele au fost evidente de la bun început: SUA, NATO, UE.”