Linkuri accesibilitate

Expo Dubai 2022 se încheie


Ceremonia de deschidere a EXPO 2022 Dubai, la centrul Al Wasl Plaza, Emiratele Arabe Unite, 30 septembrie 2021. 192 țări au exps la prima expoziție universală organizată în Orientul Mijlociu, Africa și Asia de sud între 1 octombrie - 31 martie 2022.
Ceremonia de deschidere a EXPO 2022 Dubai, la centrul Al Wasl Plaza, Emiratele Arabe Unite, 30 septembrie 2021. 192 țări au exps la prima expoziție universală organizată în Orientul Mijlociu, Africa și Asia de sud între 1 octombrie - 31 martie 2022.

În vreme ce presa locală controlată de stat și cea din alte țări arabe, vecine, laudă succesul colosal al manifestării, unii ziariști occidentali vin cu mai multe detalii, nu toate laudative.

Agenția France Presse, de exemplu, notează că în urma expoziției mondiale rămâne un mini-oraș de multe miliarde de dolari în deșert și așteptări sporite pentru următoarea gazdă a Expoziției, anume orașul-port japonez Osaka, care o va găzdui în 2025 pe o insulă artificială.

La capătul a șase luni de vizite, Expo Dubai avea pe afișul ceremoniei de închidere de joi concerte ale Christinei Aguilera și DJ Tiesto – ca și mari focuri de artificii prelungite până aproape în zori.

În ultimele zile ale Expoziției, ea a fost vizitată de milioane de oameni, astfel că cifra finală a vizitatorilor a ajuns potrivit organizatorilor la 23 de milioane – nu departe de cifra-obiectiv anunțată la început, anume 25 de milioane. Un bilanț bun, mai ales în vreme de pandemie – notează AFP.

În căldura de peste 30 de grade Celsius, s-au format până în ultimele zile cozi lungi la principalele atracții, inclusiv pavilionul țării-gazdă, al Emiratelor Arabe Unite, care a avut ca temă „șoimul”, și cel al Arabiei Saudite, care pare o lespede suspendată în aer.

Expo Dubai are o suprafață de două ori mai mare decât a principatului Monaco și este un motiv de mare mândrie pentru o monarhie care se străduiește constant să atragă atenția... globală.

Cum se știe, Dubai, inima comercială a Emiratelor, are cea mai înaltă clădire din lume, turnul Burj Halifa, cu înălțimea de 830 m.

În februarie, emiratul a deschis un Muzeu al Viitorului, în ceea ce autoritățile locale numesc „cea mai frumoasă clădire din lume”.

AFP amintește că expozițiile universale au început în 1851 cu aceea de la Londra, lansând de-a lungul anilor unele inovații cruciale, ca telefonul sau cuptorul cu microunde.

Expo Dubai a avut un debut puțin promițător – din cauza pandemiei, dar și a unui boicot anunțat de Parlamentul European, care a criticat starea drepturilor omului în Emirate, ca și practicile „inumane” aplicate muncitorilor imigranți.

În timpul construcțiilor au murit 3 muncitori, iar alți 70 au fost răniți, dar organizatorii au insistat mereu că au oferit condiții de muncă „la nivel de top”.

Printre vizitatori s-au numărat sportivii Lionel Messi, Cristiano Ronaldo și Novak Djokovic, conducătorul de fapt al Arabiei Saudite, prințul Mohammed bin Salman, ca și liderii Franței, Braziliei, Turciei și Marocului.

Organizatorii spun că terenul se va transforma într-un „oraș fără mașini” numit „Districtul 2020”, cu piste de biciclete, iar 80% din structurile arhitectonice se vor păstra, încercând să atragă companii digitale și high-tech ca să devină un centru de inovație.

„Investiția noastră nu a fost neapărat într-o Expoziție, ci într-un oraș al viitorului”, a declarat, optimist, directorul-general al manifestării, Rim Al Hașimi, citat de AFP.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG