Linkuri accesibilitate

Saakașvili: „Voi lupta până la capăt” (VIDEO)


Mihail Saakașvili la Kiev cu cîteva zile în urmă
Mihail Saakașvili la Kiev cu cîteva zile în urmă

Politicianul de opoziție acuză Rusia, Georgia și Ucraina că vor „să scape” de el...

Politicianul de opoziție Mihail Saakașvili a acuzat Rusia, Georgia și Ucraina că vor „să scape” de el, dar și-a îndemnat suporterii să-și păstreze calmul după ce a fost deportat ieri de ucraineni în Polonia. De la Varșovia, fostul președinte georgian a spus că ar putea face o nouă încercare de a intra în Ucraina.

„Iubesc Polonia, dar lupta mea este în Ucraina și Georgia”, a spus într-un interviu video Mihail Saakașvili, fostul președintele georgian devenit politician de opoziție în Ucraina, de unde a fost deportat luni, 12 februarie.

„Am fost întâmpinat foarte frumos de partea polonă. Partea ucraineană a fost total scandaloasă, pusă pe fărădelegi. Am fost răpit”, a spus Mihail Saakașvili luni, la sosirea pe aeroportul internațional din Varșovia, adăugând că are de gând să „lupte până la capăt”.

Politicianul de opoziție Mihail Saakașvili a fost expulzat din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:42 0:00

Paza frontierei ucrainene a spus că fostul președinte georgian a fost „îndepărtat” din Ucraina la 12 februarie pentru că se afla acolo ilegal. „Dosarul meu este o minciună totală. Putin, Poroșenko și Ivanișvili vor să scape de mine”, a replicat însă Saakașvili într-un video postat pe FB.

Forțele de securitate ucrainene l-au reținut luni la un restaurant din Kiev, în apropierea sediului partidului său ucrainean, și l-au dus la un aeroport din apropiere, trimițându-l în țara de unde intrase fără pașaport în septembrie, adică în Polonia.

Marți, autoritățile de la Kiev au dezmințit că Saakashvili ar fi fost deportat la Varșovia la bordul aeronavei private a președintelui Ucrainei, așa cum a declarat presei un deputat din opoziția ucraineană. „Acel avion îi este cam tot așa de străin lui Petro Poroșenko cum îi este Georgia în prezent lui Mihail Saakașvili”, se spune într-o declarație a președinției de la Kiev.

Saakașvili, care are 50 de ani, și-a pierdut pe rând cetățeniile georgiană și ucraineană și este dat în urmărire în Georgia sub mai multe acuzații, inclusiv abuz de putere.

În Ucraina, Saakașvili este acuzat de autorități că ar colabora cu o „grupare criminală” condusă de fostul președinte Victor Ianukovici, care s-a refugiat în Rusia în februarie 2014.

Într-un interviu apărut marți în cotidianul german „Bild”, Saakașvili a făcut apel la conducerea Germaniei și a UE, spunând că președintele ucrainean Petro Poroșenko „distruge Ucraina” și vrea să-l elimine de pe scena politică pentru că el, Saakașvili, denunță corupția.

Luni, 6 februarie, o curte de apel din Kiev i-a respins apelul lui Saakașvili la protecție sporită împotriva eventualei extrădări, într-o decizie pe care el a calificat-o motivată politic.

În 2015, președintele Petro Poroșenko l-a numit guvernator la Odesa, dar Saakașvili a demisionat după un an, afirmând că președintele nu ar sprijini eforturile sale de a lupta cu corupția. Apoi, președintele Poroșenko i-a retras, prin decret, cetățenia ucraineană.

Saakașvili a declarat mereu că țelul său este înlăturarea actualei guvernări pentru a permite crearea unei Ucraine „democratice, o supraputere în Europa”.

La sfârșitul anului trecut Olanda a semnalat că l-ar putea primi pe Mihail Saakașvili, dacă el va dori acest lucru.

Ministrul olandez de externe, Halbe Zijlstra, spunea atunci că Mihail Saakașvili are soție olandeză, așa că are dreptul să ceară pașaport olandez. Soția sa, Sandra Roelofs, de 48 de ani, cu care are doi fii, provine dintr-un oraș din sud-vestul Olandei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG