„Europa a fost la un punct de cotitură, dar nu a cotit-o” – comentează cu un joc de cuvinte, în New York Times, analistul politic Ivan Krastev, într-un articol despre extrema dreaptă
Europa a fost la un punct de cotitură, dar nu a cotit-o...
europeană și „alte lecții de pe urma alegerilor pentru Parlamentul european”. Principalele blocuri, de centru-dreapta și centru-stînga, observă analistul, au pierdut majoritatea, dar continuă să domine legislativul european cu 751 de locuri, în ciuda temerilor despre un val populist de extremă dreaptă ce ar fi măturat totul.
Dar, partidele naționaliste de extremă dreaptă, anti-europene – care includ formațiunile de gen Rassemblement National al lui Marine Le Pen și Liga lui Matteo Salvini în Franța, și care au primit sprijin și sfaturi de la Steve Bannon, și-au făcut un loc serios. Se așteaptă astfel ca, împreună cu euroscepticii, ele să dețină aproape un sfert dn locurile noului Parlament European care se va reuni în iulie. Dacă nu este un curent dominant, a devenit evident pentru oricine – scrie Ivan Krastev – că extrema-dreaptă nu va da înapoi prea curînd. Patru din cele cinci partide mari, cu cea mai mare reprezentare în noul Parlament European sînt împotriva Uniunii Europene.
Dacă în trecut oamenii politici din curentul major vedeau extrema-dreaptă doar ca pe o mișcare de protest, astăzi nu mai
Extrema-dreaptă populistă este pe cale de a deveni o prezență permanentă în politica europeană ...
există altă opțiune decît să se recunoască faptul că extrema-dreaptă populistă este pe cale de a deveni o prezență permanentă în politica europeană. Salvini este încoronat – sau, cel puțin, s-a încoronat el însuși, scrie analistul în New York Times – drept lider al mișcării.
Visul lui este acum să clădească un bloc coerent de votanți în noul Parlament, care să dea formă agendei legislative. Dar, notează Ivan Krastev, „este probabil că va eșua: naționaliștii nu sînt cunoscuți pentru capacitatea lor de cooperare și compromis și îi divizează numeroase teme, îndeosebi Rusia. Chiar și așa, însă, ei constituie o forță a cărei prezență trebuie recunoscută.”
La reuniunea populiștilor extremiști la Milano în mai 2019
Nici unul din aceste partide nu mai sprijină Uniunea Europeană și eurozona existente și doresc să le modifice din
Uniunea Europeană este pe cale de a deveni o uniunii de democrații liberale și iliberale...
interior. Iar dacă naționaliștii de extremă-dreaptă vor reuși să mobilizeze o treime din voturile din Parlament, făcînd cauză comună cu ceilalți conservatori, ei vor reuși să facă pagube substanțiale, de exemplu să blocheze Uniunea Europeană de la orice încercare a Comisiei acesteia de a pedepsi o țară care violează guvernarea legii.
Devine greu să-ți mai imaginezi în 2020 – scrie analistul în New York Times – un avertisment de genul celui dat recent Ungariei lui Orban. Dar nu este greu de imaginat că Uniunea Europeană este pe cale de a deveni o uniunii de democrații liberale și iliberale.