Linkuri accesibilitate

Extremiștii sârbi de dreapta au încercat să intre în clădirea președinției de la Belgrad


Poliția antirevoltă îi împiedică pe manifestanții de dreapta să intre în clădirea președinție din Belgrad

Poliția a blocat protestatarii sârbi de dreapta care au încercat să ia cu asalt clădirea președinției din Belgrad pe 15 februarie, în timpul unui miting de Ziua Independenței de Stat. Ei manifestau împotriva dialogului în curs de desfășurare al Serbiei privind normalizarea relațiilor cu Kosovo.

Unii protestatari au îndepărtat un gard de protecție din jurul clădirii și s-au îndreptat spre intrarea principală a acesteia pentru a-și prezenta doleanțele înainte de a fi opriți. Participanții au aruncat cu ouă în clădire.

Damjan Knezevic, liderul Patrulei Populare de extremă dreapta, care a organizat protestul, le-a spus celor prezenți la miting că nimeni din Partidul Progresist Sârb, aflat la putere, „nu se poate numi sârb”. Guvernul se teme de revolte, a declarat Knezevic, adăugând: „Vă jur, suntem pregătiți pentru mai mult decât atât”.

Mulțimea a strigat „Serbia! Rusia!”, iar în mulțime erau vizibile simboluri ale grupului de mercenari ruși Wagner și litera Z pentru armata rusă. Unii protestatari au strigat mesaje jignitoare la adresa președintelui sârb Aleksandar Vučić.

Vučić a avut o întâlnire cu serviciile de securitate în urma protestului și a declarat că Serbia nu va permite ca „huliganii și extremiștii, cu orice ajutor din exterior - din Vest sau din Est - să amenințe ordinea constituțională”. Vučić, care a făcut comentariul într-un interviu televizat, nu a dat detalii.

Organizatorii protestului au cerut autorităților să se retragă de la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența în 2008. Manifestanții au arborat steagul Federației Ruse. Knezevic a declarat că participanții „preferă propunerea rusă” pentru Kosovo, în locul celei franco-germane, care este folosită ca proiect pentru discuții. Knezevic a făcut acest comentariu în limba engleză spunând că vrea să fie înțeles și de reprezentanții presei străine care scriu despre protest.

Cu câteva ore înainte de eveniment, Ministerul sârb al Afacerilor Interne a declarat că a reținut două persoane. Un comunicat de presă al ministerului a precizat că cei doi aveau asupra lor o armă și muniție când au fost arestați. Cele două persoane reținute sunt membri ai Patrulei Populare, a confirmat organizația pe Telegram.

Patrula Poporului este cunoscută pentru acțiunile sale împotriva imigranților și pentru evenimentele de susținere a Rusiei în Belgrad, de când Kremlinul a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în urmă cu aproape un an.

Knezevic a vizitat în noiembrie Centrul Wagner din Rusia, iar organizația se află în spatele unei picturi murale la Belgrad în onoarea grupului Wagner.

În ciuda statutului său de candidat la aderarea la UE, Serbia refuză să impună sancțiuni Rusiei și menține bune relații bilaterale cu Moscova.

Un plan de normalizare pentru o pace durabilă

Trimișii SUA și ai UE au făcut presiuni asupra Belgradului și Pristinei pentru a aproba un plan de normalizare a relațiilor prezentat anul trecut, conform căruia Belgradul ar înceta să mai facă lobby pentru ca Kosovo să aibă un loc în organizațiile internaționale, inclusiv în cadrul ONU.

Unul dintre punctele de blocaj în discuțiile privind normalizarea relațiilor a fost crearea unei asociații a municipalităților din Kosovo cu majoritate sârbă.

Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Kosovo și Serbia în discuțiile privind formarea asociației. Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că dialogul dintre Kosovo și Serbia este singura cale de a discuta idei și propuneri cu privire la această asociație.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, afirmase anterior, felicitând Serbia cu ocazia Zilei Naționale, că liderii kosovari și sârbi vor trebui să facă „compromisuri dificile” pentru a rezolva problemele restante și pentru a-și normaliza relațiile.

„Sunt încrezător că normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo va aduce securitate și prosperitate pentru Serbia și pentru toți cetățenii din Balcanii de Vest”, a spus Blinken în declarație. „Cu siguranță, liderii sârbi și kosovari vor face compromisuri dificile pentru a atinge aceste obiective, dar recompensele pentru poporul sârb - și pentru întreaga regiune - vor fi uriașe”, a mai spus Blinken.

XS
SM
MD
LG