Linkuri accesibilitate

Fără Marina Tauber la proteste | Procurorii acuză tergiversări în dosarul „Frauda bancară”


Protestul Partidului Șor, Chișinău, 23 octombrie 2022
Protestul Partidului Șor, Chișinău, 23 octombrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Fără Marina Tauber la protestele Partidului Şor, remarcă portalul anticoruptie.md. Știrea se referă la decizia Curții de Apel Chișinău, care a menținut decizia prin care vicepreședinta Partidului Șor rămâne în continuare în arest la domiciliu. Pe durata şedinţei de judecată, Partidul Şor a organizat în faţa Curţii de Apel Chişinău un miting la care s-a scandat în rusă: „Marina, noi suntem cu tine”, observă autorii portalului anticoruptie.md.
  • Procurorii anticorupție acuză avocații lui Vlad Plahotniuc de tergiversarea finalizării urmăririi penale în lipsa acestuia pe dosarul „Frauda bancară”, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit Procuraturii Anticorupție, avocații lui Plahotniuc au reușit să obțină, invocând diverse motive, amânarea a șase ședințe de judecată în care instanța urma să dea acordul de finalizare a urmăririi penale. Pentru următoarea ședință, procurorii au cerut un avocat din oficiu.
  • Guvernul Suediei a anunțat alocarea a 16 milioane de euro pentru R. Moldova, scrie ziarulnational.md. Banii sunt oferiți „pentru a ajuta R. Moldova în această situație dificilă, cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit Ambasadei Suediei la Chișinău. Guvernul suedez a reiterat și sprijinul pentru R. Moldova în demersul său de a adera la Uniunea Europeană: „Rămânem de nezdruncinat în ceea ce privește sprijinul nostru pentru R. Moldova și calea sa către integrarea europeană”.
  • Agora.md publică un top 10 al celor mai harnici deputați. Criteriul de bază al topului este numărul proiectelor de legi înregistrate de la începutul mandatului. Lista este condusă de deputații partidului de guvernământ, care deține majoritatea parlamentară. Este vorba de Dumitru Alaiba, deputatul care va prelua funcția de ministru al economiei după recentele remanieri guvernamentale, dar și de Dan Perciun alături de Radu Marian.
  • Tot agora.md scrie că 44% din respondenții unui sondaj cred că statutul de neutralitate al R. Moldova este soluția pentru a asigura securitatea țării. Sondajul a fost realizat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare în colaborare cu Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” (SBS-AXA) în luna octombrie. Alte 12 procente din cei chestionați susțin că aderarea țării noastre la Uniunea Europeană ar asigura securitatea, 11,6% consideră că o soluție ar fi unirea cu România și tot atâția respondenți cred că o alianță militară cu Rusia ar fi soluția pentru securitate.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Un reportaj despre prețul miezului de nucă a devenit cea mai populară postare distribuită de paginile de media din R. Moldova, de pe Facebook. Video-ul a fost realizat de cotidianul.md. Reporterii au mers în Piața Centrală, unde au vorbit cu cei de la punctele de colectare, care cumpără de la producători miezul cu 30-80 de lei kilogramul. Observația autorilor este că acest miez ajunge mai târziu să se vândă la tarabe și cu 200 de lei un kilogram.
  • Un subiect popular pe rețele a fost și remanierile din guvern. Postarea care a atras atenția internauților se referă la prioritățile lui Dumitru Alaiba în funcția de ministru al economiei. Articolul distribuit de TV 8 și intitulat „Planurile lui Alaiba în funcția de ministru: „Să poți comanda o pizza și să o plătești imediat online. Sunt multe în listă”, trece în revistă printre principalele priorități anunțate de politician.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG