Linkuri accesibilitate

Fără vodcă, caviar și diamante


Boris Elțin și Alyaksandr Lukașenka bând vodcă la Moscova, 2 aprilie 1996. Imagine de arhivă.

Președintele Statelor Unite suspendă relațiile comerciale normale cu Rusia.

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că Statele Unite se vor alătura Uniunii Europene și altor aliați și va suspenda relațiile comerciale normale cu Rusia, încă o sancțiune impunsă ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Biden a promis că va continua, alături de aliații occidentali, să extindă eforturile pentru a penaliza Rusia.

Renunțarea la relații comerciale normale, măsură la care recurg acum toate țările din G7, va permite majorarea tarifelor la mărfurile rusești. Totodată i se poate refuza Rusiei posibilitatea de a se împrumuta de la instituții multilaterale precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Joe Biden a mai spus că intenționează să semneze vineri un ordin executiv care va interzice anumite importuri rusești, între care de vodcă, caviar și diamante (neindustrializate), ceea ce înseamnă că Rusia va pierde venituri de peste 1 miliard de dolari, potrivit estimărilor Casei Albe.

Președintele american a spus că revocarea statutului comercial normal al Rusiei va „pune obstacole în fața afacerilor Rusiei cu Statele Unite si cu alte state care reprezintă jumătate din economia globală”, o altă lovitură „zdrobitoare pentru economia Rusiei", a mai spus Biden.

Experții în comerț spun că impactul economic al acestei sancțiuni va fi limitat, comparat cu alte sancțiuni precum embargoul pe petrol și gaze sau eliminarea unor bănci rusești din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT.

XS
SM
MD
LG