Linkuri accesibilitate

Faşim bani! În rest, ne doare-n cot! 


Cartofi vânduți la Briceni

Ideea care a cîştigat teren aici în anii tranziţiei e că poţi să-i vinzi concetăţeanului orice rahat doar ca să ai profit.

Cînd agricultorul moldovean trînteşte nitraţi cu toptanul în roşiile sale, cînd trînteşte atîtea soluţii în cartofii săi, încît insectele fug de ei ca dracul de tămîie, cu ce avem de-a face? Vă spun imediat părerea mea. Avem de-a face cu nişte oameni care au un singur scop în viaţă – să facă bani – şi pe care îi doare-n cot de sănătatea concetăţenilor. Profitul. Asta e valoarea supremă. Iar faptul că un copil oarecare, dintr-o familie oarecare, va mînca legumele şi fructele tale bucşite cu rahaturi e floare la ureche! Doar nu mănîncă ai tăi copii aşa ceva! Pentru ai tăi tu ai legume şi fructe pe care nu le stropeşti aît de intens.

Faşim bani! În rest, ne doare-n cot!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct


Ideea care a cîştigat teren aici în anii tranziţiei e că poţi să-i vinzi concetăţeanului orice rahat doar ca să ai profit. Omul care vinde o marfă calitativă e considerat un prost, un nătăfleţ, iar omul respectat şi invidiat e cel care îi ţepuieşte pe concetăţeni, care le vinde produse dubioase şi face bani buni.

Îmi amintesc o discuţie între doi vînzători la o piaţă din Chişinău.

„I-am dat unui moşneag şi cartofii şeia strîcaţi, bre! Şî io luat şî încă mulţumesc ni-o spus! Ahahahaha!”

„Molodeţ, bre! Faşi bani şî din cheatră sacă!” Ihihihihi!”

Vreau să spun că ceea ce avem aici din 1991 nu pare a fi o societate. E un soi de haos, o dezagregare socială. Dacă îți este totuna ce mănîncă oamenii din jurul tău, dacă nu întrezăreşti nici o problemă în asta, e vai şi amar cu toată ţara RM!

Vezi comentarii (12)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG