Linkuri accesibilitate

„Fabricantele de îngeri": este avortul un „drept uman”?


Unii dictatori, sau regimuri ideologice autoritare, precum regimul lui Ceaușescu, au folosit controlul asupra corpului femeilor ca pe o armă demografică și politică.

„Fabricantele de îngeri": este avortul un „drept uman”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:14 0:00
Link direct

E de altfel ceea ce se întâmplă astăzi în Polonia, care a tot restrâns în ultimii ani dreptul la avort, bazându-se pe interdicția decisă de catolicismul cel mai rigid, și la fel a fost până foarte recent în alte țări și teritorii catolice precum Irlanda, Malta sau Gibraltarul.

Gibraltarul nu a ușurat relativ posibilitatea de a avorta decât joi 24 iunie, în urma unui referendum. De acum înainte, avortul este permis dacă nașterea ar pune în pericol sănătatea mamei sau dacă fetusul prezintă deformații.

Până acum, Gibraltarul, teritoriu britanic din Spania, pedepsea avortul cu închisoarea, teoretic putându-se merge până la închisoarea pe viață – cea mai dură legislație din Europa.

La nivelul UE, de altfel, Parlamentul European a adoptat, tot joi 24 iunie, o rezoluție care definește avortul ca pe un „drept uman”. Este, evident, un gest în direcția unor țări ultra-catolice precum Polonia și Malta, în care legislația avortului este în continuare foarte strictă.

De altfel, în Polonia, confruntat cu o împotrivire populară a cărei amploare nu fusese anticipată, dar și cu o prăbușire vertiginoasă în sondaje, guvernul ultra-conservator al lui Mateusz Morawiecki caută cum să scape din fundătura juridică în care l-a împins decizia de anul trecut a Curții Constituționale de a interzice practic în totalitate avortul.

Decizia Curții Constituționale interzice de facto orice tip de avort, inclusiv atunci când se constată malformații ale fetusului. Avortul nu mai e posibil acum în Polonia decât în caz de viol dovedit sau de incest, cazuri care nu reprezintă de obicei decât cca 2% din avorturile practicate în Polonia. Asta a scos în ultimul an sute de mii de manifestanți în stradă, pentru proteste cum Polonia nu mai cunoscuse de multă vreme.

Pe planetă, tabloul este foarte complex și rezervă multe surprize. Astfel, avortul este liber în mai toate țările emisferei de nord (cu excepțiile amintite, precum Polonia), inclusiv în țări precum Turcia, Kazahstanul, China sau Vietnamul.

Țările musulmane îl tolerează mai mult sau mai puțin, în special pentru motive de sănătate sau când viața mamei e pericol, Islamul fiind în această privință mai liberal decât catolicismul.

În schimb, caz rar pe planetă, în câteva țări ale Americii Centrale avortul este strict interzis, indiferent de circumstanțe, chiar dacă graviditatea a venit în urma unui viol sau a unui incest. Este vorba de: Honduras, Nicaragua, El Salvador și Republica Dominicană.

La fel, ca o curiozitate, avortul este total interzis și în Abhazia, fost teritoriu georgian, devenit independent de facto, cu sprijin militar rusesc, în urmă cu trei decenii și care rămâne ocupat de Rusia, dar a cărui independență nu e recunoscută pe planetă decât de... Nicaragua, care la rândul ei interzice cu totul avortul.

Anumite simboluri vor rămâne însă pentru totdeauna. Astfel, în Franța, e cunoscută figura numitei Marie-Louise Giraud, ghilotinată în 1943 de regimul de la Vichy al mareșalului Pétain pentru că practica avorturi sau ajuta alte femei să avorteze.

Franța are de altfel până astăzi o expresie precisă pentru o femeie care practică avorturi: "faiseuse d'anges", adică… "fabricantă de îngeri".

***

Dreptul femeilor la avort este garantat în legislaţia R. Moldova. Orice întrerupere a sarcinii solicitată în primele 12 săptămâni este permisă, inclusiv în rândul minorelor, care au nevoie însă de acordul părinților sau reprezentanţilor legali. La anumite indicaţii medicale şi sociale este permis şi avortul tardiv.

Rodica Comendant, medic și conferențiar la Universitatea de Medicină
Rodica Comendant, medic și conferențiar la Universitatea de Medicină

Directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant, medic obstetrician, constată că accesul la serviciile de avort s-a îmbunătățit în ultimii ani, inclusiv graţie unor modificări legislative în favoarea metodelor mai sigure pentru sănătatea femeilor, cum ar fi avortul medicamentos sau cel prin vacuum. Totodată, printr-un ordin al Ministerului Sănătății din 2020 a fost extinsă lista instituțiilor oficiale care pot presta servicii de avort fiind incluse, între altele, Centrele de sănătate prietenoase tinerilor unde femeile de până la 24 de ani pot beneficia de acest serviciu gratuit. A fost ridicată interdicția de a face avort după 22 de săptămâni de sarcină în caz de malformații grave în dezvoltarea fătului. Totodată a fost interzisă efectuarea chiuretajului – una din cele mai periculoase metode de întrerupere a sarcinii, precizează Rodica Comendant.

Mi-aş dori acces mai bun în sensul acoperirii de către asigurările medicale obligatorii a serviciilor din acest domeniu

Experta sugerează că legislația R. Moldova care reglementează avortul este, în general, una destul de permisivă şi ar putea servi drept un model de respectare a dreptului femeii de a decide personal asupra maternității sale. „Ceea ce declară statul R. Moldova în Legea din 2012 că garantează accesul femeii la un avort sigur – în mare măsură, cu mici excepţii, respectă acest angajament. Nu văd nici un impediment în accesarea acestui serviciu. Mi-aş dori acces mai bun în sensul acoperirii de către asigurările medicale obligatorii a serviciilor din acest domeniu pentru că nu toate femeile pot achita, mai ales femeile de la sate care uneori nu au bani nici măcar să ajungă la centrele raionale pentru a face această întrerupere. Nu achită cele care ajung mai târziu de 12 săptămâni şi au indicaţii medicale sau sociale. Acestea da, sunt acoperite de asigurare.”

Rodica Comendant constată că majoritatea problemelor cu care se confruntă femeile care decid să întrerupă o sarcină nu ţin atât de reglementările legale, cât, mai curând, de atitudinea încă foarte negativă şi bazată pe prejudecăţi faţă de avort atât a societăţii per ansamblu, cât şi a angajaților sistemului medical.

Abandonați la naștere
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:33 0:00

„Ce să mai spunem de întreaga societate, când prestatorul, atunci când vine femeia la el, într-o ţară cu avort legal, începe să ţină morală şi să o înjosească. O bună parte din prestatori o să încerce să o convingă să păstreze sarcina ea fiind matură, cu discernământ în toate sensurile şi decizia, de obicei, o ia greu. Această ar fi o problemă – nevoia de a educa în continuare chiar şi a comunității medicale. În alt doilea rând e nevoie de informarea populaţiei pentru că avem atât de mare numărul de adolescente care ajung la naștere la 13 sau 15 ani pentru că se consideră în continuare avortul o procedură dăunătoare şi e privit negativ, pe când un avort în siguranţă efectuat cu respectarea tuturor rigorilor este mult mai sigur decât o naștere la 13 ani. Mai avem rezerve la prevenirea întreruperii de sarcină. Suntem la un nivel destul de bun. Avem cam 12 la o mie de femei de vârstă fertilă şi această rată scade continuu. Mi-aş dori să fie şi mai mică această rată. La fel, ar trebui de intervenit la prevenirea întreruperii de sarcină repetată. Sunt femei care repetă şi a doua, şi a treia oară întreruperea de sarcină, ceea ce înseamnă că medicii nu au reuşit să discute bine cu ele sau nu au reuşit să obţină acces la metode de contracepție ca să nu mai repete această experienţă.”

Cu referire la inițiativele menite să înăsprească legislația avortului şi chiar să-l interzică pe care unele forţe politice sau organizaţii neguvernamentale conservatoarea încearcă să le promoveze periodic, Rodica Comendant e de părere că ele sunt foarte periculoase. Orice tentativă de a limita dreptul femeilor la un avort sigur nu va reduce rata sarcinilor întrerupte, ci va spori mortalitatea maternă, mai curând, explică experta.

Previous Next

XS
SM
MD
LG