Linkuri accesibilitate

Fabrici ilegale de țigări, anihilate în Bulgaria


(Imagine generică)
(Imagine generică)

Experți notează că fără protecție la cel mai înalt nivel nu ar fi fost posibil ca, timp de 10 ani, zilnic, câte un TIR să plece din țară cu țigări ilegale.

Poliția și procuratura bulgară au descoperit cinci fabrici ilegale de țigări. Din producția evaluată la 600 de mii de cutii pe zi, jumătate a fost destinată pieței externe.

Trei din cele cinci fabrici se află în județul Plovdiv. Lucrau în trei schimburi cu muncitori aduși din fostele republici sovietice și plătiți cu salarii de 750 de euro. Muncitorii nu au fost lăsați să iasă din fabrici unde dormeau și mâncau.

„Bugetul de stat a pierdut echivalentul a 300 de milioane de euro pe an”, a declarat fostul șef al vămilor Emil Dimitrov, care acum conduce Comisia parlamentară anticorupție.

Fabrica de la Karnobat se află într-un depozit închiriat de fiul primarului. Procuratura a ordonat arestarea omului de afaceri Miniu Staikov – unul din cei mai mari producători de băuturi alcoolice din țara.

Funcționarea nestingherită timp de ani de zile a fabricilor a fost asigurată prin protecții la nivel înalt. Spre deosebire de primărie, poliție și procuratură, localnicii intervievați de echipele de televiziune au declarat că știau de mult despre producția ilegală, dar le era teamă să vorbească.

Opoziția consideră că lovitura de acum pentru aceasta afacere ilegală este rezultatul unui conflict la vârful partidului GHERB al primului ministru Boiko Borisov. Surse anonime l-au menționat pe primul vicepreședinte al partidului Țvetan Țvetanov, care ar fi primit cu regularitate procente din profitul producției ilegale. Liderul GERB și prim-ministrul ar fi demonstrat prin închiderea fabricilor că orice opoziție la deciziile sale va fi aspru pedepsită.

Experți în materie de securitate confirmă că fără umbrelă politică la cel mai înalt nivel nu este posibil timp de 10 ani, zilnic, câte un TIR să plece din țară cu țigări ilegale. Actualul șef al vămilor aparține cercului de prieteni ai politicianului vizat.

Funcționarea nestingherită timp îndelungat a fabricilor ilegale ridică multe semne de întrebare despre combaterea corupției și crimei organizate la sud de Dunăre. Informația despre cantitatea de țigări produsă vine în contradicție cu afirmația primului ministru că în Bulgaria contrabanda și vânzările de țigări netimbrate a scăzut în ultimii ani sub 5%. În realitate, cifra este cel puțin de cinci ori mai mare. La aceasta se adaugă și „contribuția” Bulgariei la traficul criminal de țigări spre alte țări din UE.

XS
SM
MD
LG