Linkuri accesibilitate

Factorul „vaccin anti-COVID” în campania electorală americană


Președintele Donald Trump la un miting electoral pe aeroportul din Mosinee, Wisconsin, 17 septembrie 2020.
Președintele Donald Trump la un miting electoral pe aeroportul din Mosinee, Wisconsin, 17 septembrie 2020.

Când va fi omologat un vaccin anti-COVID și cum va fi distribuit? Teme centrale ale campaniei electorale americane.

Directorul Centrului pentru Controlul Bolilor, Robert Redfield spusese în Congres că până una alta și chiar atunci când un vaccin va fi omologat, măștile de protecție continuă să fie eficiente, implicația fiind că măștile ar fi chiar mai eficiente decât vaccinul. Ulterior, președintele Trump a arătat la conferința sa de presă că probabil, subordonatul său de la prestigioasa agenție nu a înțeles întrebarea sau ar fi fost „confuz”. După cum se știe președintele are ample mitinguri de campanie la care, deși se recomandă purtarea măștii, acest lucru nu este obligatoriu, Criticii președintelui susțin că Trump ar oferi astfel populației un exemplu greșit de comportament, încurajând scepticismul cu privire la măști.

Trump a spus la conferința de presă: „Nu, masca nu este la fel de importantă ca vaccinul, el a făcut o greșeală”.

Ulterior Robert Redfield a scris pe Tweeter că vaccinul este cel care va readuce normalitatea, dar că măștile sunt acum cel mai eficace mijloc de protecție.

Trump l-a criticat pe expertul medical și pentru afirmația că majoritatea americanilor nu va avea acces la un vaccin până în vara anului viitor, spunând: „Este o informație incorectă” și promițând că un vaccin va fi omologat în curând, poate chiar înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Trump le-a spus reporterilor că de îndată ce agentia specializată aprobă un vaccin anti-COVID, administrația sa intenționează să distribuie până la 100 de milioane de doze până la sfârșitul lui 2020, cu prioritate personalului medical și persoanelor cu grad mare de vulnerabilitate. El a adăugat că restul populației va avea acces la puțin timp după aceea.

Majoritatea vaccinurilor testate în prezent presupun două doze, administrate la un interval de timp. Doctorul Scott Atlas, care-l sfătuiește pe președinte a anticipat circa 700 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lui martie, un calendar mult mai optimist decât cel prezentat de Robert Redfield, care spusese că va fi nevoie de șase până la nouă luni pentru vaccinarea populației din Statele Unite, după omologarea unuia sau mai multor vaccinuri.

Operațiunea specială a administrației vizând accelerarea unui vaccin estimase luna trecută că circa 300 de milioane de doze vor fi în circulație până la mijlocul lui 2021, o evaluare similara cu cea a lui Robert Redfield.

XS
SM
MD
LG