Linkuri accesibilitate

Fără alianțe la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău


Ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău, 7 decembrie 2023 (captură video).
Ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău, 7 decembrie 2023 (captură video).

Noul consiliu municipal Chișinău, ales pe 5 noiembrie, s-a întrunit joi în prima sa ședință. Este un consiliu în care partidul primarului reales Ion Ceban și partidul de guvernământ PAS, cu același număr de mandate, trebuie să negocieze cu partide mai mici pentru a forma o alianță majoritară.

Ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău i-a adus față în față pe foștii rivali la șefia capitalei - Ion Ceban, cel care a devenit primar, și Lilian Carp, candidatul învins al partidului „Acțiune și Solidaritate”.

Primarul Ion Ceban a spus că „societatea a obosit de certuri, scandaluri, acuzații și așteaptă rezultate”. Lilian Carp a invitat consilierii să discute „la o masă comună” cum să construiască orașul Chișinău.

„Alegerile au rămas în urmă, dar problemele au rămas pe loc. Trebuie să ne gândim cum avem rute de transport public care să descarce orașul, cum avem servicii publice mai bune sau curți de bloc amenajate”, a susținut Carp în discursul său.

Consiliul Municipal are 51 de consilieri: câte 20 au partidele „Acțiune și Solidaritate” (PAS) și „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), Partidul Socialiștilor – șase mandate, partidul Comuniștilor – două mandate, iar Platforma DA, Partidul „Renaștere” și Partidul „Nostru” – câte un mandat.

A ținut un discurs și fostul președinte Igor Dodon, ales pe listele socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău. Dodon l-a felicitat pe fostul său coleg de partid, primarul Ion Ceban, reales fără suportul PSRM.

„A fost un succes meritat. Sunt ferm convins că și noi toți, chiar dacă am fost oponenți - și poate vom mai fi - ne vom bucura de rezultate bune. Însă nu uităm că suntem cu toții diferiți, venim din diferite formațiuni politice, avem viziuni și ideologii diferite. PSRM va susține orice proiect care este în interesul cetățenilor, suntem gata să conlucrăm și cu executivul și cu fiecare consilier în parte”, a spus Dodon.

Și deputata PCRM, Diana Caraman, i-a îndemnat pe colegi să uite de „probleme ideologice și politice” și să „lucreze în interesul capitalei”.

Caraman a spus că „de-a lungul anilor, capitala s-a transformat într-un aul provincial”, iar apoi a lăudat „succesele și realizările” lui Ceban în cei patru ani de mandat.

În cadrul primei ședințe nu au fost constituite fracțiunile și coalițiile. La ședință au participat 50 de consilieri din cei 51.

La nivel de țară, partidul pro-european de guvernământ (PAS) a luat cele mai multe voturi pentru consiliile raionale. Ca și la Chișinău, urmează negocieri pentru formarea unor coaliții.

Președintele parlamentului, Igor Grosu, a spus că PAS „poartă discuții" pentru crearea alianțelor și se va „analiza fiecare caz în parte”. Partidul Socialiștilor a decis, după o ședință a consiliului executiv al partidului, că nu va face alianțe cu PAS în nicio localitate din R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG