Linkuri accesibilitate

Farmecul varietății, cu gândurile ancorate în responsabilități


Lucia Caciuc
Lucia Caciuc

Jurnalul săptămînal al Luciei Caciuc.

Lucia Caciuc, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului. Născută la 5 iulie 1971 în orășelul Durlești. Absolventă a Universității din Moldova, Facultatea de istorie, 1993, și a Academiei de Administrare Publică, 2015. Profesoară de istorie la liceul teoretic „Hyperion”, din 1990 până în prezent. Consilier în consiliul local Durlești și consiliul municipal Chișinău, 2015, consilier al primarului general al municipiului Chișinău pe probleme sociale, 2016 - 2018, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, din 2018. Căsătorită. O fiică.

Luni

Astăzi, sentimentul de bucurie, de liniște sufletească trebuie să persiste, ca un ecou al zilei de ieri, când totul s-a umplut de Lumină și cerul, și pământul și, poate, sufletele noastre. Este Lumina Învierii, cea care face să nu ne rătăcim prin labirinturile vieții.

Astăzi, mai mult ca oricând, îmi permit să stau la sfat cu mine, să îmi adun gândurile, apoi să le alung, pentru a nu trăi prezentul cu amintiri. Este o zi de luni mai specială, nu ca cele cu care începe o nouă săptămână de muncă și ne sperie.

Oricum, în gând am o agendă pentru zilele ce urmează, cele cu multă muncă. Și încep să schițez ceea ce am de făcut pentru doua evenimente importante. Unul dintre ele va avea loc pe data de 13 mai la Teatrul „Ginta Latină” - Gala Laureaților Concursului „Pedagogul Anului”.

Anul acesta, pentru prima oară în cadrul Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului am organizat acest concurs, la care au participat asistenți sociali, pedagogi și conducători de cerc din domeniul protecției drepturilor copilului. Concursul s-a desfășurat pe parcursul a două luni, perioadă în care am avut parte de momente deosebite, de experiențe noi.

Astăzi, timpul mi-a permis să discut mai mult cu fiica, Anișoara-Florentina, care se află la Londra. Mă bucură minuțiozitatea cu care își conturează viitorul și mă rog Domnului să fie așa cum își dorește ea. Apropo, este pentru prima oară când am sărbătorit Paștele fără ea, dar și fără soțul, Anatol, care este într-o vizită de studiu în China. Îmi scrie că i s-a făcut dor de casă, de atmosfera sărbătorii, dar recunoaște că China e o țară minunată și argumentează aceasta prin poze.

Urmează discuții și surprize, care îmi colorează ziua. În special mă bucură discuția cu reprezentanții de la PUER, o organizație de caritate din Italia, cu care am semnat un acord de colaborare anul trecut la Roma, urmând să implementăm mai multe proiecte.

Și surprizele nu se încheie aici. Discut și cu Elin Storsen din Norvegia, care ne va susține în realizarea unui proiect ambițios, crearea unui centru în care persoanele cu dizabilități vor avea posibilitatea să muncească. Am văzut cum funcționează un asemenea centru la ei. Este un exemplu de incluziune reală în societate a persoanelor cu probleme grave de sănătate.

O surpriză plăcută îmi face un fost elev, Valentin Vizir. Chiar dacă a plecat la alt liceu, a venit să mă felicite cu ocazia Sfintei Sărbători. Acesta este un privilegiu al unui profesor, să nu fie uitat de foștii elevi.

Marți

Ziua începe tradițional, cu calculatorul în față, pentru a afla noutățile sau ce mai plasează prietenii pe FB, și rețelele de socializare reprezintă o sursă de a ne informa. Nu includ televizorul, astfel ar trebui să stau mai mult timp să privesc.

Oricum, îmi permit să-mi savurez cafeaua, nu o servesc în grabă, ca de obicei. Între timp, completez agenda cu noi evenimente și constat că nu m-aș descurca fără ea. Ziua mea de muncă este mult prea divizată ca să pot memora data, ora, locația tuturor evenimentelor. Iată o diferență în raport cu activitatea pedagogică, unde ai un orar stabilit pentru un semestru întreg. Or, această varietate de activități își are farmecul său. Vizitez toate centrele de plasament aflate în subordinea DMPDC și mă bucur că zilele de odihnă au trecut fără incidente. Revin acasă mai devreme, dar cu gândurile ancorate tot în responsabilitățile pe care le am.

Miercuri

Profit că astăzi este zi liberă și merg la sală. Conștientizez că este necesar să mergi zilnic, să ai grijă de sănătate, dar acest punct rar încape în agendă. De fapt, aici cu prietenii, colegii tot despre lucru, probleme se discută. Nu este o detașare totală, dar oricum ajută la revitalizarea organismului.

Accept invitația cumetrei, Maria Gabuja, de a merge în ospeție. Discutăm, ca de obicei, mai mult despre pedagogie, ea fiind directoarea unui liceu cu profil sportiv, dar și despre copiii noștri. În astfel de discuții timpul trece foarte repede. Și iarăși mă grăbesc spre casă.

Mâine urmează o zi cu multe întâlniri importante și trebuie să mă documentez. Urmează să lansăm niște proiecte curajoase la un centru de zi pentru copii și tineri cu dizabilități mintale, după un model norvegian. Sper să ne reușească.

Joi

Nici nu bănuiam că va fi o zi atât de plină, dar varietatea evenimentelor, dublată de importanța lor, mi-a dat, parcă, puteri pentru a le reuși pe toate. Primul lucru important a fost să mă duc la cimitir, la mormintele mămicii și ale buneilor, să văd dacă totul este în regulă în preajma Paștelui Blajinilor. Amintiri, emoții, lacrimi – o stare care mă încearcă adeseori, în special atunci când simt că trebuie să-i spun cuiva despre problemele mele, dar nu am cui... Sunt nevoită să trec peste aceste sentimente și să-mi urmez drumul și agenda, calculată pe ore, fără drept de a renunța la vreo o întâlnire.

Ședința cu șefii de secție din cadrul Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, unde avem multe teme de discuție, pentru că și probleme multe există pe această dimensiune, soluționarea cărora este mai mult decât stringentă. Colegii sunt receptivi și înțelegători și sper să fie așa și în continuare, pentru că urmează o perioadă foarte încărcată.

Urmează o discuție la o temă de actualitate, în special, în rândul tinerilor, despre HIV SIDA. Împreună cu Igor Ghilcevschi, de la Asociația (DENUMIREA ) am stabilit să organizăm mai multe evenimente, inclusiv o campanie de sensibilizare a opiniei publice. Îmi doresc mult ca Gala Concursului „Pedagogul Anului” să fie organizată la cel mai înalt nivel, de aceea mă duc personal să transmit invitații, ca un gest de atitudine pentru persoanele invitate.

Între timp, mă gândesc și la alt eveniment, la fel de important – Ziua Familiei, pentru care avem nevoie de susținerea sponsorilor. Or, nu este atât de simplu să convingi un om de afaceri ca să te ajute, dar mai sunt și persoane cu suflet mare. Îi caut și sper să îi găsesc.

Timpul trece foarte repede, dar agenda nici pe jumătate nu este îndeplinită. Am o întâlnire cu Victor Berlinschi, profesor de educație fizică la Liceul ,,Prometeu”, în vederea organizării probelor sportive de Ziua Familiei. Îmi doresc să fie cât mai util, dar și atractiv, atât pentru copii, cât și pentru părinți.

La fel de oportună a fost și întâlnirea cu reprezentanții AO „Copiii ploii”, deoarece încercăm să soluționăm problema Centrului ,„Respiro”, unde părinții ar putea să își aducă copiii să se odihnească. Este un lucru necesar.

Îmi iau și eu un respiro și citesc mesajele de pe FB. Cel de la fiică mă

Investițiile în educația copiilor nu sunt în van și principalul este că trebuie făcute la timp...

bucură enorm și mă face să fiu mândră de ea, de succesele ei și reiterez, mai mult pentru mine, că investițiile în educația copiilor nu sunt în van și principalul că trebuie făcute la timp. La fel, este importantă și sănătatea copiilor. În acest sens a fost și discuția cu consilierii CARE privind problemele stomatologice ale copiilor cu dizabilități. Atât de mult au nevoie de ajutor.

La sfârșit de zi încă o veste îmbucurătoare. Reprezentanții organizației „Caritas” din Austria au vizitat Serviciul de asistență stradală și au promis să ne susțină. Iată încă un exemplu că există oameni cu suflet mare, care vor să ne ajute.

Vineri

Începe ziua cu ședințele de lucru a Consiliului de administrare și a șefilor direcțiilor de sector. Sunt necesare aceste ședințe, deoarece găsim împreună modalități și posibilități de soluționare a problemelor. Am avea multe de discutat, dar mă grăbesc la o întâlnire de lucru cu reprezentanții organizației „Concordia”, cu care implementăm un proiect comun – Casa comunitară de tip familie și urmează să găsim familii pentru copii, ca să fie o armonie de la prima întâlnire. Nu este simplu, dar este o condiție care, ulterior, ajută la menținerea unui climat sănătos în familie.

Ritmul alert a devenit tradițional pentru mine. Tot în prima jumătate a zilei vizitez și Spitalul pentru copii, unde avem un centru de zi pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA. Trebuie să mă documentez cine sunt beneficiarii, ce servicii le sunt oferite.

Cât stau în ambuteiaj citesc mesajele primite. Printre acestea și o invitație de la Moscova la un Festival al copiilor cu dizabilități, care mânuiesc instrumente muzicale. Trebuie să menționez că se organizează multiple asemenea festivaluri, inclusiv la noi în țară. Este un argument că se încearcă să nu lăsăm nici un copil în afara activităților. Aceasta în măsura posibilităților.

Între timp, sunt anunțată că Ambasadorul Turciei în Republica Moldova și reprezentantul TIKA, Asociația de Cooperare Internațională a Turciei vor vizita Casa comunitară pentru copii cu dizabilități severe, în contextul Zilei Copilăriei marcată recent în Turcia. S-a stabilit o frumoasă colaborare cu această misiune diplomatică, la fel și cu cea a Italiei, a Austriei, cu altele fiind abia acum inițiate proiecte de colaborare. Sper să ne ajute cu organizarea Zilei Familiei, eveniment căruia astăzi i-am acordat mai mult timp – am discutat cu cei de la McDonald”s să ne acorde ajutor, dar și cu două doamne sensibile și receptive, Galina Eremia și Valentina Badrajan, deoarece doar așa, cu susținerea unor oameni, care nu trec indiferent față de problemele copiilor, putem să oferim copiilor o atmosferă de care sufletele lor au nevoie. Și iată-mă, în studioul Radio Europa Liberă, la microfonul căruia de fiecare dată vin cu plăcere și mulțumesc pe această cale.

XS
SM
MD
LG