Linkuri accesibilitate

Femeile pot obține finanțare de până la 600 mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor


În R. Moldova aproximativ 33,9% din întreprinderi sunt deținute sau gestionate de femei
În R. Moldova aproximativ 33,9% din întreprinderi sunt deținute sau gestionate de femei

Femeile din Moldova vor putea obține finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerilor în cadrului unui program guvernamental de susținere a antreprenoriatului feminin.  Programul, aprobat de Guvern în ședința din 27 octombrie, are un buget de 30 de milioane de lei pentru trei ani.

Pentru deschiderea afacerilor se oferă până la 200 de mii de lei, iar pentru dezvoltarea afacerilor – până la 600 de mii de lei. Pentru dezvoltarea comerțului electronic, programul prevede acordarea a 30 de mii de lei - pentru afacerile debutante și 50 de mii de lei - pentru întreprinderile în dezvoltare.

Prioritate va fi acordată femeilor care dezvoltă afaceri în industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), servicii educaționale, servicii de îngrijire și de curățenie, servicii de consultanță în afaceri, alimentație publică și agricultură.

Programul va oferi și diverse sesiuni de instruire, consultanță și mentorat în afaceri.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, programul este flexibil și adaptat nevoilor actuale ale femeilor, deja implicate în afaceri sau care vor să inițieze o afacere.

Programul va fi administrat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA).

Conform datelor Biroului Național de Statistica, aproximativ 33,9% din întreprinderi sunt deținute sau gestionate de femei, o creștere de doar 6,4 puncte procentuale față de 2009.

XS
SM
MD
LG