Linkuri accesibilitate

Fericiți europenii, ei știu sigur că peste șase luni vor scăpa de această „echipă de impostori” de la București (Tudorel Urian/ Marginalia)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Eliberări din pușcărie pe bandă rulantă (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com).

G4media și ziare.com sunt printre publicațiile care inserează cele mai recente declarații ale președintelui Republicii Moldova. Se scrie despre anunțul făcut de Igor Dodon că în următoarele 30 de zile se vor înființa în toate localitățile structuri ale „Mișcării naționale populare „Președinte puternic – stat puternic”. La final de ianuarie, reprezentanții acestor structuri vor fi convocați la Chișinău pentru o consfătuire cu șeful statului care, potrivit știrii de la G4media, le vede rostul în „apărarea statalității și valorilor noastre”.

Declarația e limpede: „Noi nu vom mai accepta ceea ce a fost în ultimii doi ani și acțiuni întreprinse de Parlament și Guvern, prin intermediul Curții Constituționale, față de instituția prezidențială. Nu se poate să aveți așa atitudine. Nu vreau să scot lumea să facem revoluție, dar dacă asta va continua, creăm mișcarea națională și vom vedea ce vom face. Cetățenii așteaptă. Noi, altă soluție nu avem. Ce a fost în acești doi ani, blocaj în politica internă, acest lucru nu se mai admite”.

Ziare.com preia partea de declarație referitoare la relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Statele Unite și Moscova. Și aici Dodon a fost foarte clar: să nu înșelăm poporul, Moldova nu va adera la Uniunea Europeană în următorii 15 ani pentru că sondajele ar arăta că majoritatea cetățenilor sunt împotrivă. Șeful statului moldovean e citat și cu precizarea că deschiderea unui birou permanent al NATO la Chișinău e ilegală, contravine „principiului neutralității”. Și că: „Nu vrem să fim prieteni cu americanii împotriva Rusiei sau cu rușii împotriva europenilor. Ar trebui să luăm ceea ce e mai bun de la Occident și de la Orient”.

Ordonanța privind amnistia și grațierea nu s-a dat încă în România, dar Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, spune că „amnistia a început deja, făptuită de Curtea Constituțională a României, dar pe bucăți. Mai întâi cu dezincriminarea abuzului în serviciu, apoi cu completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și rămâne de văzut dacă se va încheia apoteotic cu chestiunea protocoalelor”. Dacă sunt declarate nelegale și neconstituționale, „vor cere revizuiri ale sentințelor nu numai corupții, ci și criminalii, violatorii, pedofilii a căror supraveghere tehnică a fost realizată de SRI”.

De vină pentru toate este Curtea Constituțională a României, singura verigă a sistemului judiciar unde judecătorii sunt „fără nicio răspundere penală, disciplinară sau politică”...

Deocamdată se fac eliberări din pușcărie pe bandă rulantă. Inclusiv Elena Udrea și Alina Bica, cele două condamnate aflate în detenție în Costa Rica. În opinia Ioanei Ene, de vină pentru toate acestea este Curtea Constituțională a României, singura verigă a sistemului judiciar unde judecătorii sunt „fără nicio răspundere penală, disciplinară sau politică (și) fac fix ce vor cu țara asta”.

Pe site-ul marginalia, Tudorel Urian scrie despre ședința parlamentară în care s-a dezbătut și votat (respins) moțiunea de cenzură introdusă de opoziție împotriva guvernului Dăncilă, precum și despre atmosfera din ședința de guvern prezidată în parte de președintele Klaus Iohannis. În ambele locuri a fost vorba de insolență evidentă a reprezentanților puterii. Liviu Dragnea a optat cu bună știință pentru o „atitudine ireverențioasă, asumat ostilă, la adresa șefului statului”. Alte voci, „persoane condamnate penal sau care au dovedit în ultima vreme grave deficiențe politice și chiar de exprimare corectă în limba maternă”, spune Urian, l-au jignit „ca la ușa cortului” pe șeful statului, iar premierul aproape că l-a poftit afară la partea a doua a ședinței. Fericiți europenii, scrie Urian, ei cel puțin știu sigur că peste șase luni vor scăpa de această „echipă de impostori” de la București.

XS
SM
MD
LG