Linkuri accesibilitate

Fermierii amenință că vor protesta cu tehnică agricolă în PMAN


Protestul fermierilor în Piața Marii Adunări Naționale, decembrie 2020.
Protestul fermierilor în Piața Marii Adunări Naționale, decembrie 2020.

Membrii asociației Forța Fermierilor anunță că vor ieși la proteste cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, în luna noiembrie, dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite de autorități.  

Potrivit unui comunicat al asociației, după protestul din 20 septembrie, nu a fost stabilită o întâlnire cu prim-ministra Natalia Gavrilița, iar revendicările fermierilor nu se conțin într-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, așa cum au cerut anterior. Este vorba despre amânarea plăților către creditori, fără aplicarea penalităților, acordarea unor facilități fiscale și atragerea resurselor financiare de la partenerii externi.

Prin urmare, Asociația Forța Fermierilor a depus o declarație prealabilă la primăria Chișinău privind rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale în luna noiembrie pentru acțiuni de protest, cu scoaterea tehnicii agricole.

„Totodată, organizația noastră rămâne deschisă în vederea unui dialog constructiv cu guvernul și exprimă speranța, că în următoarele săptămâni cruciale pentru agricultori, autoritățile, totuși, își vor schimba atitudinea față de ramura strategică a economiei naționale și vor recurge la realizarea juridică a revendicărilor fermierilor afectați”, se arată în comunicat.

Pe 15 septembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit cu două luni, până pe 25 noiembrie, termenul de plată a impozitului funciar pentru producătorii agricoli. Iar ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că toate cerințele agricutorilor au fost realizate.

„Este un drept al lor să protesteze. Motivul lor este că au credite la bănci și vor să le reeșaloneze, precum și datoriile față de companiile care le vând lor inputuri. De asemenea, vor ca Inspectoratul Fiscal să nu le pună penalități și să nu plătească impozite. Inspectoratul Fiscal nu va pune penalități nimănui, dar trebuie să meargă și să vorbească personal cu ei. Tu, în calitate de agent economic, îți iei mapa și mergi să vorbești cu toți acești oameni, cu banca, cu Inspectoratul Fiscal”, a explicat Bolea.

După negocierile cu autoritățile, alte două asociații de fermieri au renunțat la proteste.

XS
SM
MD
LG