Fermierii moldoveni au ieșit, pe 21 iunie, la proteste cu tehnică agricolă în mai multe localități ale țării, cerând autorităților să-i ajute să facă față scumpirilor motorinei, pesticidelor și fertilizanților.
Corespondenta Europei Libere care se află la Căușeni, Olga Soroceanu, transmite că în jur de 20 de tractoare staționează pe marginea drumului de la intrarea în localitate. Alexandru Slusari, directorul executiv al asociației „Forța fermierilor”, a precizat pentru Europa Liberă că astfel de proteste au loc în 13 din cele 32 de raioane ale Republicii Moldova.
Fermierii cer să li se restituie în totalitate cota accizelor la motorina cumpărată în acest sezon agricol, printr-un mecanism de rambursare mai facil, și nu 30 la sută cât le-a oferit guvernul. Ei mai solicită o compensare parțială a costurilor pentru motorină, fertilizanți și pesticide, care s-au majorat de trei-patru ori comparativ cu anul trecut. Cea mai stringentă problemă ține, însă, nu atât de prețul motorinei, ci de faptul că aceasta nu este accesibilă pentru agricultori, pentru că se vinde doar în cantități mici la stațiile de alimentare.
Interdicția exporturilor de grâu, măsură aprobată de autorități după invazia rusă în Ucraina, ar putea genera o scădere de prețuri pe piața internă și, prin urmare, fermierii împovărați de scumpiri riscă să piardă venituri, se plâng agricultorii.
Premierul vede „o anumită motivație politică”
În după amiaza de 20 iunie, reprezentanții fermierilor au fost primiți la guvern, dar discuțiile cu autoritățile nu i-au convins să renunțe la proteste. Guvernul a anunțat după această întâlnire că va compensa accizele la motorina utilizată în 2022, dar cuantumul va varia. Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii - în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14.000 de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.
„Am discutat cu ei. Îmi pare rău că se pare că există și o anumită motivație politică. Am făcut o analiză împreună cu Ministerul Agriculturii, președintele comisiei agricultură din parlament. Am venit cu sugestia ca să acoperim pentru unele categorii de agricultori 100% din acciza pentru motorina, vom relua exportul de făină, vom vedea când exact este momentul potrivit să reluam exportul de grâu”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița într-o emisiune la Pro TV.
„Trebuie sa vorbim cu toți agricultorii. Da, este complicat, au crescut prețurile și pentru alți antreprenori, și pentru consumatori. Trebuie să vedem care este echilibrul social și solidaritatea pe care o putem demonstra în aceste timpuri”, a mai spus șefa guvernului.
În declarația emisă în ajun, organizatorii au subliniat că protestele „vor purta un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată”. Totuși, Alexandru Slusari, care a preluat recent conducerea asociației „Forța fermierilor”, este vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr, formațiune care la alegerile din 2019 a făcut coaliție cu actualul partid de guvernare (PAS), iar ulterior a trecut în opoziție.