Linkuri accesibilitate

Fermierii moldoveni inițiază proteste | Americanii au renovat cea mai „ciudată” biserică din Republica Moldova 


Aambasadorul american la Chișinu Kent Logsdon (centru) în Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Căușeni

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

 • Asociația Forța Fermierilor a anunțat că va protesta marți 20 septembrie pentru că Guvernul nu i-a satisfăcut revendicările, scrie portalul Anticorupție. Potrivit organizatorilor, este vorba de „un protest economic de avertizare”, la care vor participa agricultori cu tehnică și utilaje agricole. Fermierii revendică amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, utilizarea unor instrumente fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor, precum și solicitarea unui sprijin extern pentru acoperirea achitării compensațiilor fermierilor afectați.
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, considerată „cel mai ciudat” lăcaș sfânt din R. Moldova pentru că este semi-îngropată, a fost renovată în întregime. Ziarul Național scrie că, în acest sens, Statele Unite au alocat în cursul anilor peste un milion de dolari. Printre cei prezenți la ceremonia de re-inaugurare s-au numărat ambasadorul american Kent Logsdon și ministrul Culturii Sergiu Prodan. Pereții interiori ai bisericii medievale sunt acoperiți cu fresce pictate de maeștri valahi în 1763.
 • Gazprom cere semnarea unui acord cu privire la datoriile istorice ale filialei sale de la Chișinău Moldovagaz, transmite Radio Chișinău, care îl citează pe șeful Moldovagaz Vadim Ceban. Eitat și jurnalistul economic Ion Preașcă, care amintește că datoria „transnistreană” față de Gazprom ar fi depășit suma de 8 miliarde de dolari.
 • Ambasadorul Belarusului la Chișinău va fi convocat la Externele de la Chișinău pentru a oferi explicații legate de declarațiile recente ale liderului belarus Alexandr Lukașenko cu privire la Moldova. NewsMaker citează un purtător de cuvânt de la Ministerul de Externe de la Chișinău, care a spus că diplomația moldoveană regretă rolul pe care îl are Belarusul în promovarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Lukașenko a spus că Statele Unite ar „împinge” Europa într-o confruntare militară cu Rusia și că în situația Ucrainei s-ar putea pomeni Moldova, România, țările baltice și Polonia.
 • Asistenții sociali comunitari și specialiștii în domeniul protecției familiilor aflate în situații de risc vor primi un sprijin financiar lunar net de 1000 de lei, scrie Ziarul de Gardă. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari spune că asta ar însemna creșteri salariale suplimentare de „cel puțin 23% și 16% respectiv, pe lângă creșterea generală a salariilor anunțată de Guvern”. Ministrul a precizat că majorările sunt posibile datorită UNICEF.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, printre cele mai populare știri de pe Facebook este aceea despre participarea președintei Maia Sandu la funeraliile Elisabeta a II-a a Marii Britanii . TV8 scrie că Maia Sandu a fost însoțită de secretarul general al Președinției Cristina Gherasimov, cele două doamne purtând ținute negre „extrem de elegante”.
 • Tot pe Facebook a fost populară în R.Moldova și știrea Europei Libere despre interpreta rusă Alla Pugaciova, care s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina. Afirmațiile celebrei cântărețe ruse survin după ce autoritățile de la Moscova l-au pus pe lista așa-numiților „agențil străini” pe soțul ei, Maxim Galkin, un alt om de scenă cunoscut.
 • Pe Instagram, una dintre cele mai citite știri este aceea despre ancheta internă a Clubului de fotbal Manchester United, declanșată după ce 12 membri ai echipei s-au îmbolnăvit a doua zi după meciul de la Chișinău cu Sheriff Tiraspol. Se presupune că fotbaliștii, printre care Cristiano Ronaldo, s-ar fi intoxicat cu mâncarea consumată fie la Chișinău, fie în avion.
 • 16x9 Image

  Eugen Urușciuc

  Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG