Linkuri accesibilitate

„Festivalul măcelului” de la Bahmut continuă | Forțele ucrainene rezistă, iar Rusia „suferă pierderi enorme”


Echipajul unei unități de tancuri ucrainene, într-un buncăr din apropierea orașului Bahmut, 29 martie.
Echipajul unei unități de tancuri ucrainene, într-un buncăr din apropierea orașului Bahmut, 29 martie.

Forțele ucrainene au continuat să își mențină terenul pe frontul de est în cursul zilei de ieri, a declarat armata la 30 martie, respingând zeci de atacuri în Bahmut și în jurul acestuia, orașul din regiunea Donețk care a fost punctul central al ofensivei Rusiei din ultimele luni.

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, a declarat în fața parlamentarilor americani că Moscova nu a reușit să facă niciun progres în Bahmut în ultimele două săptămâni, în timp ce numărul victimelor rusești a continuat să crească.

Statul Major General al armatei ucrainene informează în jurnalul de front din 30 martie că forțele rusești au continuat să își concentreze ofensiva asupra orașului Bahmut și asupra altor câteva zone din Donețk - Avdiivka, Marinka, Belohorivka și Liman - după ce au lansat în total 60 de atacuri în aceste locații în ultimele 24 de ore.

Numai în Bahmut, forțele ucrainene au respins 28 de atacuri inamice, au precizat capii armatei.

Forțele ruse au lansat cinci atacuri cu rachete și 25 de atacuri aeriene, precum și 34 de salve de rachete în ultimele 24 de ore, a precizat Statul Major General ucrainean, adăugând că au continuat bombardamentele nediscriminatorii asupra infrastructurii civile și energetice.

Atacurile neîncetate asupra Bahmutului și împrejurimilor sale au făcut ca forțele rusești să plătească un tribut greu.

La 29 martie, Milley declara în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că Rusia nu a făcut „niciun fel de progres” în jurul orașului Bahmut în ultimele săptămâni și că grupul de mercenari Wagner „a suferit un număr enorm de pierderi” în zonă. El a spus că Bahmut a devenit un „festival de măceluri pentru ruși".

Însuși patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut pe 29 martie că luptele pentru Bahmut au provocat pagube grave atât forțelor sale, cât și părții ucrainene.

„Bătălia pentru Bahmut de astăzi a distrus deja practic armata ucraineană și, din păcate, a afectat grav și Compania militară privată Wagner", a afirmat Prigojin într-un mesaj audio.

La Zaporojie, situație rămâne complicată

Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, a vizitat centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, la 29 martie, pentru o a doua inspecție majoră.

Grossi a condus o delegație formată din 18 membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a obține o imagine de ansamblu a situației privind siguranța la Zaporojie, care a fost lovită de bombardamente în mod repetat de la începutul războiului.

„Cred că, în general, situația nu se îmbunătățește. Este evident că activitatea militară este în creștere în toată această regiune", le-a spus Grossi reporterilor. De asemenea, el a repetat apelurile pentru securizarea unei zone verzi, demilitarizată în jurul uzinei.

„Ar trebui luate toate măsurile și precauțiile posibile pentru ca centrala să nu fie atacată”, a spus el, adăugând că orice aranjament de securitate va fi revizuit cu ambele părți.

Ucraina cere retragerea trupelor rusești de la uzină, pe care acestea o ocupă din luna martie a anului trecut.

XS
SM
MD
LG