16 spectacole muzicale în 10 zile - aceasta a fost oferta celei de-a 55-a ediții a Festivalului Internațional ,,Mărțișor”, care a putut fi urmărit doar online în acest an.
Cu câteva zile înainte de începerea evenimentului, Comisia națională extraordinară de sănătate publică le-a interzis instituțiilor culturale să prezinte spectacole cu public în sală, așa că organizatorii au fost nevoiți să închidă ușile în fața melomanilor și să le returneze biletele.
A urmat invitația de a viziona pe internet spectacolele, o soluție de compromis, acceptabilă în condiții de pandemie spune Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă. Instituția a găzduit în această perioadă patru concerte, în program fiind un recital de chitară, creații pentru orgă și cor inclusiv o seară de muzică barocă.
Am învățat din mers să prezentăm concerte online, suntem bucuroși și în varianta asta.
Larisa Zubcu spune că transmiterea concertelor online este o încercare de adaptare, care privează artistul de reacția publicului, dar măcar nu îl îndepărtează de creație:
„Reieșind din situația în care se află acum omenirea, ne-am conformat și acum este foarte important ca toată lumea să fie sănătoasă. Am învățat din mers să prezentăm concerte online, suntem bucuroși și în varianta asta. Muzicienii oricum cântă, exersează, pregătesc programe, vin zilnic la lucru. Cum spunea Enescu, dacă în sală ai un spectator, oricum trebuie să cânți bine. Menirea noastră e să ne facem treaba foarte bine, la cel mai înalt nivel, să fim în formă. Și, să fim un pic răbdători, probabil că în toamnă, avem mari speranțe, se va reveni la normalitate.
Toate spectacolele din cadrul festivalului au fost transmise de postul public de televiziune Moldova 1, inclusiv pe paginile de Facebook a instituțiilor culturale. Transmisiunile au adunat mii de vizualizări și aprecieri din partea internauților. Este însă o reacție la care artiștii pot reflecta post-factum, pe când ei au nevoie de emoția publicului chiar în timpul spectacolului, sugerează baritonul Andrei Jilihovschi. El este solist al operei mitropolitane din New York, dar așa cum pandemia a impus anularea concertelor, a acceptat invitația de a evolua în deschiderea festivalului, la Palatul Național și ulterior în cadrul ultimei seri de ,,Mărțișor”.
Andrei Jilihovschi spune că e dificil să cânți într-o sală fără public:
„Palatul e mare, sala e mare, nimeni în sală, se termină aria cu note ridicate și nimic, zero emoție și așa și pleci. Cânți pentru un public pe care nu îl vezi, dar în principiu, de ce nu, sunetul e viu, orchestra e vie.”
Europa Liberă: În spatele calculatoarelor pot fi mai mulți oameni decât ar fi în sală.
„Da, dar până la urmă, asta e altă emoție. În spatele cu calculatorului cu pop-corn sau pe un fotoliu să stai, e alt sunet, altă energie, altă motivație, totul e altfel. Una e să cânți sau să asculți un spectacol adevărat, într-un teatru dramatic sau într-un teatru muzical, când totul e adevărat, când nu e sunet transmis prin niște boxe sau un microfon, e altceva.”
Andrei Jilihovschi spune că în prezența publicului, transmiterea emoțiilor este reciprocă. Cele pe care le contabilizează platformele de socializare contează mai puțin, spune și Cristian Florea, prim-dirijorul Orchestrei Naționale de Cameră.
El și-ar dori mai degrabă 300 de oameni în sala de spectacol, decât câteva mii de urmăritori în spațiul virtual:
scopul muzicii este de a comunica printr-un limbaj anumit, e un ritual concertul
„E altă vibrație și ceea ce se întâmplă între public și sunetul natural, noi cântăm numai cu instrumente naturale, fără electronică și din cauza asta e altceva. Și scopul muzicii este de a comunica printr-un limbaj anumit, e un ritual anumit concertul, și cu surprizele lui câteodată. Am un mare avantaj că fac muzică în fiecare zi, sub o formă sau alta, singur sau cu colegii, în orice caz, mă concentrez mult pe această chestie. Stau cu instrumentul meu care, el n-are sigur Covid.”
Managerii instituțiilor de cultură speră totuși că trecerea spre online, impusă de pandemie va fi o soluție temporară, pentru că în cazul celor care activează în mediul teatral-concertistic, această posibilitate nu este mereu viabilă, mai ales din considerente financiare. Cererea lor este să deschidă cortina și să poată activa, indiferent de numărul de spectatori pe care l-ar limita restricțiile sanitare.