Linkuri accesibilitate

Fevronia Șelaru: „Bine că avem internetul și comunicăm cu cei dragi...”


Fevronia Șelaru

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Fevronia Șelaru.

Născută la 30 iunie 1955 în Cărpineni, Hâncești. În anul 1984 a absolvit Școala Republicană de Iluminare Culturală ”Elena Sârbu” din or.Soroca. A activat în Școala Profesională Cărpineni timp de 36 de ani în calitate de bibliotecară. În prezent pensionară și voluntară în proiectul ”Bunicii Grijulii”.

Luni

O nouă zi. Trezirea la ora 630. Ca de obicei de dimineață pregătim cafeaua și dejunul. Am conectat radioul să ascultăm știrile. Mă pregătesc să plec la oficiul poștal pentru achitarea facturilor. Stau și mă gândesc să mă pornesc sau nu, astăzi e 11 mai dar restricțiile cu COVID-19 sunt până la 15 mai. M-am echipat cu mască și mănuși și la drum. La oficiul poștal erau vre-o zece persoane,care respectau distanța socială. Am așteptat rândul, am achitat facturile și m-am întors acasă la ora 1030. M-am relaxat răsfoind ziarul raional, care l-am primit duminică și n-am reușit să-l citesc.

Timpul îl petrec mai mult la calculator, vorbind cu fiicele de peste hotare : Natalia din Londra iar Irina din Paris. Apoi joc cu nepoțica Mia, care are 1,4 ani. La ora 19 ca de obicei privim știrile de la ”JurnalTV”. Nu pierd nici ”Ora expertizei ” cu Dumitru Mișin apoi ne conectăm la TV8 la ”Politica Nataliei Morari” la care mai nu mi s-a ridicat tensiunea când am auzit tâmpeniile rostite de ”Vecnâi Deputat” Dumitru Diacov, care aproape de 30 de ani ”fericește” viața cețetănilor RM.

Marți

O dimineață posomorâtă cu câteva picături de ploaie. Am luat dejunul și la treabă prin gospodărie: hrnirea păsărilor, udatul răsadei de roșii, varză și ardei. M-a sunat o prietenă și am discutat cu ea după care am plecat la alimentară după cumpărături. Am pregătit prânzul. Pe la orele 13 am avut o discuții telefonică cu D-na Galina Cotorobai – președinta AO „Bunicii Grijulii ” din Republică, care s-a interesat despre starea de sănătate în tipul pandemiei. Dumnealor ne-au aprovizionat în timpul pandemiei cu produse alimentare, măști, mănuși și dezinfectanți din partea proiectului. Azi a fost ziua convorbirilor. M-a sunat Irina bucuroasă că de luni 18 mai în Franța se deschid școlile – o bucurie mare pentru nepoței dornici să iasă din casă după două luni de izolare. Începând cu orele 17 includem postul de radio ”Pro Mingir” și ne apucăm de depănat un ghem de ață cu care fiica Valentina croșetează o pălărioară pentru nepoțică.

Seara o începem iar cu Jurnal TV și iarăși în studio Diacov ne învață politică. Apoi ne conectăm la TV 8 la emisiunea „Cutia neagră ” la care invitatul Marianei Rață a fost premierul Ion Chicu.

Miercuri

O dimineață frumoasă cu mult soare. Ca de obicei luăm dejunul și cafeaua în compania postului de radio „Noroc”cu primele știri. Cu apa acumulată de aseară am irigat răsadul de roșii. Azi e 13 în calendare miercuri și deja e mijloc de săptămână, așa fug zile și orele că nici nu am reușit să fac ce mi-am propus că deja e ora prânzului. Am strâns masa și aud cum sună muzica de pe messenger, mă sună fiicele plecate peste hotare și așa am stat de vorbă câteva ore bune. Astăzi am avut mai multe teme de discuții, printre care și știrea că anul acesta nu va fi bacalaureatul, având nepot în clasa 12-a, și mama plecată care își făcea griji parcă s-a mai liniștit un pic ca vor fi lipsiți de stresul examenelor. Mare bucurie pe capul absolvenților de licee, nici nu știm dacă e de bine sau nu. Bine că avem internetul și comunicăm cu cei dragi, iată a mai trecut din timp și iar e ora cinei. Împreună cu soțul,fiica și nepoțica am stat la masă și am cinat în liniște și zâmbete, nepoțica nu prea vrea să mănânce și face niște mutrișoare tare hazlii. Nu pierdem nici emisiunile preferate, așteptăm Secretele Puterii și Politica Nataliei Morari, între timp am pus să crească niște colăcei făcuți de fiica mai mică, și imediat îi duc în cuptor, până privim emisiunea se vor coace. A mai trecut o zi din calendar cu multe activități, fericit de omul care are ocupații. Seara aceasta are miros de colăcei proaspeți scoși din cuptoraș, care merg la aburit,așa le zicea mama mea când le punea un prosop deasupra și îi lăsa până mâine la masă. Tare frumos era, acuma avem amintiri și încercăm să le lăsăm și pentru copii și nepoții noștri. Seara buna!

Joi

Dimineața de joi a început la orele 6 și 30,a fost de dimineață posomorât fapt ce nu ne-a mai permis să dormim.Ne-am trezit și am continuat rutina zilnică, de spălat pe față,mic dejun și ne-am pregătit împreună cu soțul să mergem la piață să face cumpărături pentru sfârșit de săptămână. La orele 10 eram deja acasă ,am procurat fructe și legume de sezon,am pregătit o salată proaspătă pentru amiază.A urmat prânzul și am făcut câteva ore de somn pentru a ne încărca bateriile pentru a doua parte a zilei.După amiază am spălat rufe și le-am aranjat frumos cum îmi place mie,am navigat pe internet să vad ce noutăți au mai apărut și am tras o fugă la magazin pentru un întăritor de frișcă,fiica avea nevoie pentru un tort.Spre seară o vecină m-a telefonat să mă invite să îmi dea câțiva bulbi de flori,știind că îmi plac florile, eu am acceptat și am dat fuga să le iau. Ei erau la poartă, fiind singuri sunt bucuroși când se mai văd cu vecinii, am schimbat câteva vorbe despre politică, moșul Ștefan e politicos și s-a mai dat și el cu părerea.Și iată a mai trecut o zi,deja e seară,ca de obicei cinăm cu familia și acuș începe emisiunea Cabinetul din umbră, la care nu putem lipsi, urmărim cu strictețe orice informație, azi a fost invitată Violeta Ivanov care a facut un pas nu prea frumos în politică, de la un partid mai bun la altul,nu știm ce va fi cu țărișoara noastră,toți se joacă cum vor...păcat...

Ne culcăm iar cu gândul că poate se va mai schimba ceva,sperăm întotdeauna doar la bine, important că toți suntem sănătoși, restul deja se va vedea...noapte bună.

Vineri

Azi e o zi frumoasă și în calendar ,e 15 mai,o zi plină de evenimente frumoase, dimineața începe liniștit la fel cu o cafeluță că azi nu avem planuri de muncă, doar odihnă! Ne bucurăm de ziua de azi în care se încheie perioada de pandemie COVID-19 și sărbătorim Ziua Familiei. Micul dejun nu lipsește nici nouă și nici pasărilor. La prânz suntem invitați la vecini la o zi de naștere ,sora geamănă a cuscrei mele, așa că mergem azi să sărbătorim. Până la amiază am reușit să număr niște frunzulițe croșetate, de câteva ori le-am numărat că nepoțica nu îmi dă dădea voie,188 de frunze le-am numărat de mi se păreau de fiecare dată că sunt tot mai multe, pentru lucruri migăloase trebuie liniște și răbdare. Iată a venit și ora prânzului și trebuie să plecăm,ne pregătim și cu emoții frumoase ieșim din casă ca la sărbătoare, după atâta timp de stat în casă.

Astăzi petrecem toată ziua, la cină suntem la cuscra mea din Cărpineni, sora geamănă a vecinei, așa că nu ne găsiți acasă. Un weekend frumos! Sănătate la toată lumea!

XS
SM
MD
LG