Linkuri accesibilitate

Fiasco electoral la Bălți: cu Marina Tauber exclusă, participarea la alegerile de primar a fost sub 10%


Duminică, la Bălți au avut loc alegeri de primar amânate, fără participarea câștigătoarei detașate a primului tur, deputata Partidului Șor, Marina Tauber. Tauber a fost exclusă definitiv din cursă cu 30 de minute înaintea începerii turului al doilea, programat inițial la 5 decembrie, pe motivul că ar fi folosit în campanie fonduri nedeclarate. Tauber spune că acuzațiile sunt inventate de oamenii Maiei Sandu, care vor să-i reprime partidul, iar suporterii ei de la Bălți sunt de acord – cum au dovedit-o mitingul de protest de duminică și evidentul boicot al votului, care a dus la o participare extrem de redusă: sub 10%.

Fiasco electoral la Bălți: cu Marina Tauber exclusă, participarea la alegerile de primar a fost sub 10%
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Scrutinul are un învingător detașat, în persoana edilului interimar din ultimele trei luni. Acesta a obținut, însă, victoria în urma unei prezențe la vot pe care organizația Promo-Lex, observatoare constantă de electorale moldovene, a și numit-o “cea mai scăzută din istoria alegerilor din R. Moldova”.

Absenteismul fără precedent s-a datorat și unui context fără analog. Funcția de primar de Bălți - fief constant în ultimii ani al lui Renato Usatîi - a devenit vacantă după o demisie cum rar se întâmplă în R. Moldova, în care rezultatul slab de la prezidențiale, inclusiv în orașul său, l-a făcut pe liderul Partidului Nostru să se retragă și de la primăria pe care a câștigat-o succesivde câteva ori.

Apoi, inedită a fost însăși cursa. Marina Tauber, candidata formațiunii Șor dominantă în preferințele electorale de la Orhei, căreia nu i-au ajuns pentru victorie din primul tur și la Bălți doar câteva sute de voturi, a fost acuzată, între două runde, de nereguli financiare. Încălcările respective au fost la fel de rar invocate în scrutine moldovene, mai ales ca motiv de sancțiuni atât de drastice cum e excluderea din cursă. Invalidarea Marinei Tauber, pe de altă parte, s-a produs și ea în condiții nemaivăzute: la propriu pe ultima sută de metri, urmare a unei decizii judiciare definitive care îi dădea dreptate Comisiei Electorale Centrale în disputa cu candidata de pe primul loc cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de vot. Turul doi a fost anulat și el chiar în dimineața scrutinului.

Absenteismul a mai fost determinat, în ultimă instanță, și de retragerea altor doi candidați clasați cât de cât bine, unul de la PAS și altul de la socialiști, astfel încât în cursă să rămână un singur candidat cu șanse, tocmai cel care a și învins, Nicolai Grigorișin, iar contracandidatul lui a avut după primul tur un scor infim, de doar câteva sute de voturi.

Luate toate împreună, plus un apel al Marinei Tauber la boicotare de alegeri, au făcut ca doar 10 la sută din alegătorii bălțeni să se prezinte ieri la urnele de vot.

Confruntată cu solicitări de a anula în general competiția și o lua de la capăt, Comisia Electorală Centrală a spus totuși că, chiar dacă nu ar fi lipsită de logică, soluția ar fi irealizabilă din punct de vedere tehnic.

Criticii, pe de altă parte, s-au declarat siguri că alegerile ar trebui reluate măcar și pentru faptul că s-ar fi compromis, mai întâi pentru că au fost marcate de nereguli financiare netaxate în timp util de instituțiile care ar fi trebuit s-o facă, iar apoi din cauza condițiilor inegale în care s-au pomenit candidații rămași în cursă, după mai multe auto-retrageri.

Autoritatea electorală a rămas, însă, de neînduplecat...

Opoziția, pe de altă parte, i-a imputat comisiei că ar fi urmărit, prin deciziile sale, interesul partidului PAS de la guvernare, care l-ar fi preferat pe Grigorișin candidatei din formațiunea fugarului Șor, dacă tot nu avea șanse să obțină el o victorie în capitala nordică, cunoscută pentru votul etnic prorusesc.

Igor Grosu, liderul actual de la PAS, el și speaker al parlamentului, a declinat, într-un interviu pe care ni l-a dat azi, responsabilitatea formațiunii sale pentru eșecul de la Bălți, dar a recunoscut că scrutinul suferă de lipsă de reprezentativitate:

„Eșecul până la urmă e a sistemului, pentru că pe de o parte sunt cetățen I manipulați și influențați de cadouri, iar pe de alta – instituții care s-au mișcat încet. Dar eu nu știu ce este mai răîu: să ai un exponent al unui partid construit pe bani murdari, furați, sau așa cum e? Care e răul cel mic? Nu cred că știe cineva acum…”

Fost co-echipier al lui Renato Usatîi, Nicolai Grigorișin între timp s-a certat cu acesta, prin urmare victoria sa nu poate fi privită în totalitate ca o succesiune a Partidului Nostru la cârma orașului nordic. A candidat ca independent, iar victoria i-a fost asigurată și de o prevedere legală care permite validarea unor alegeri de primar, oricât de mare ar fi absenteismul.

XS
SM
MD
LG